Rig Lajos: a képviselők bírságát ajánlják fel Noémi és társai javára

Ismét kéréssel fordult Kövér Lászlóhoz a jobbikos politikus.

Rig Lajos felidézte SMA-ban szenvedő Noémi esetét, azt hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azért nem támogatta a kislány gyógyszerzését, mert egyrészt nem látja biztosítva erre az anyagi forrást, másrészt véleményük szerint az Egyesült Államokban kifejlesztett gyógyszer hatékonysága nem bizonyított.

Elmondta azt is, hogy országgyűlési képviselőként kötelességének érzete, hogy először levélben forduljon Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez, hiszen ő van olyan helyzetben, amiben segíteni tud. De elsősorban nem politikusként szólt a kormányfőhöz,

„hanem mint egy édesapa az édesapához, hiszen egy hatéves gyermekről beszélünk”.

Emlékeztetett arra is a jobbikos képviselő, hogy egy civil összefogás keretében kezdett gyűjtés eredményeként már több, mint 50 millió forint gyűlt össze, azonban Noémi gyógykezelés csak az első évben 138 millió forintba kerülne.

Rig Lajos beszélt arról is, hogy az elmúlt hetekben több ritka betegségben szenvedő ember kereste meg, legutóbb Tímea, egy 41 éves hölgy, aki szintén ebben a súlyos betegségben szenved. Egyébként Tímea is írt Orbán Viktornak levelet, de választ ő sem kapott – tette hozzá.

Mindenesetre a hölgy más módon is tudott segíteni sorstársainak.

Adatgyűjtésbe kezdtek, és megnézték, hogy az Egyesült Államokban milyen kutatások vannak folyamatban a betegséggel kapcsolatban, és milyen publikációk érhetőek el az SMA-gyógyszerek hatásmechanizmusáról. Ezeket az információkat eljuttattuk a miniszterhez és miniszterelnökhöz, hiszen a NEAK pont a tanulmányok hiányára hivatkozva utasította el a támogatást, pedig ezek magyar nyelven is elérhetőek voltak – magyarázta Rig Lajos.

S hogy mi drága, és mi olcsó Magyarországon? A jobbikos pár adatot közölt, amelyből szerinte kitűnik, hogy az emberi életet és az ember egészségét nem lehet pénzben mérni.

  • Pancho Aréna, Felcsút, 3600 férőhely, átlagos nézőszám: 1700, ára: 3,8 milliárd forint,
  • Groupama Aréna, Ferencváros, 23.000 férőhely, átlagos nézőszám: 7000, ára:19,5 milliárd forint.

Egy stadion öltözőjének az árából ezeknek a betegeknek a gyógyítására fordított összeg kijönne

– mutatott rá.

Rig Lajos ezután arra hívta fel a figyelmet, Kövér László úgy ítélte meg, hogy a Ház rendjének a megzavarására történt december 12-én, ezért őt, és még 37 társát megbírságolta.

„Ezt a pénzösszeget, ha már elveszik tőlünk, akkor ajánlják fel Noémi és társai javára, akkor már egy jó dolgot tettek ebben az évben"

- ismételte meg korábbi kezdeményezését a jobbikos politikus.

"Juttassa el a büntetéseket Kövér László a beteg kislánynak!"

Gyökeresen megváltozik az eddig megszokott parlamenti munka - ezt ígérték a hamarosan kezdődő tavaszi ülésszakra az ellenzéki képviselők. A rabszolgatörvény elleni tiltakozó akciók miatt megbírságolt honatyák arról is beszéltek, hogy beállnak Rig Lajos kezdeményezése mögé, és kérik, hogy a pénzből egy súlyos beteg gyermek gyógykezelését támogassák.