James Bond-filmbe illő összeesküvés a külügy és Gruevszki között – apró banánhéjjal

Orbán és Gruevszki
Orbán és Gruevszki
MTI

Titokban próbált találkozni a Macedóniában korrupció miatt elítélt volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki és Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára. A sub rosa randevúnak helyszínt adó körúti lakás egyik tulajdonosa pedig a letelepedési kötvényt vásárló Wang Z.

A címben is említett banánhéj pedig nem más, mint hogy

a titkos találka helyszínéül kiszemelt lakás a 444 szerkesztőségének közvetlen szomszédja.

Az esetről így maga a szerkesztőség számolhatott be úgy, hogy szinte nem is kellett kimozdulniuk az irodából.

Mint írják, Gruevszki két férfi társaságában volt a lakásban, melyben csaknem egy éve nem lakik senki, és amely a földhivatali nyilvántartás szerint

annak a Wang Z.-nek a résztulajdonában áll, akit letelepedési kötvényesként jelöltek meg egy, a Direkt36-nak eljuttatott dokumentumban.

Ebben több botrányos személyről is említést tett az informátor.

Orbánék magyar papírokat adtak az orosz hírszerzés körének? | Alfahír

Egy több névből álló lista alapján nyomozta ki a Direkt36 tényfeltáró portál a Novaja Gazetával együttműködve, hogy több befolyásos orosz diplomata is magyar letelepedési papírokhoz juthatott a Rogán-fél letelepedési kötvények révén - írja a 444.

A szíriai rezsim pénzembere és egy nemzetközi bűnszervezet tagja is letelepedési kötvényhez jutott | Alfahír

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól többször próbálták már megszerezni a kötvényprogram által hazánkba jutó személyek neveit, ám adatvédelmi okokra hivatkozva nem adtak ki róluk információkat. Két hónappal ezelőtt azonban egy ismeretlen forrás egy listát juttatott el a 444 szerkesztőségébe, amin olyan nevek szerepeltek, akik a levél írója szerint részt vettek a magyar kötvényprogramban.

Gruevszki tárgyalópartnere nem egy ismert politikus. Joó a kezében a Budapest Water Summit 2016 jegyzetfüzetét tartotta, az ezen az eseményen készült fotók alapján azonosították a helyettes államtitkárt. Gruevszki pénteken a Budapest Business Party nevű üzleti rendezvényen vett részt az Európa Hajón.

A korrupció miatt elítélt miniszterelnökkel kapcsolatban a magyar kormány folyamatosan azt hajtogatta, magyarországi feltűnése és menekültként történő elismerése csupán jogi eljárás.