Az Országház által fizetett lakásbérleteknél is kétharmados többsége van a Fidesz-KDNP-nek

Az Országház által fizetett lakásbérleteknél is kétharmados többsége van a Fidesz-KDNP-nek

A héten a fideszes médiabirodalom újabb támadássorozatba kezdett Jakab Péterrel szemben, most éppen abba próbáltak belekötni, hogy a Jobbik miskolci illetőségű elnökének, mint országgyűlési képviselőnek, az Országház lakást bérel a fővárosban. 

Jakab Péter jogi lépéseket tesz a kormánypárti Bors ellen az újabb hazugságok miatt

A fideszes médiabirodalomhoz tartozó Bors közölt ma egy újabb lejáratócikket Jakab Péterről, amire a Jobbik elnöke közösségi oldalán reagált, ahol világossá tette, hogy pert fog indítani a hazugságokat közlő lap ellen. Jakab Péter posztjában cáfolta a fideszes lap állítását: nem csalódott jobbikosok kérték ki a lakásszerződését az Országgyűlés Hivatalától, hanem egy olyan fideszes "újságíró", aki korábban a Fidelitas tagja volt.

S mivel Jakab Péter egyértelműen cáfolta, hogy visszaélne ezzel a lehetősséggel (sőt, egyértelműsítette, megteszi a jogi lépéseket a kormánypárti orgánum valótlanságai miatt), s annak okán, hogy a lakásbérlet egy bevett gyakorlat az összes parlamenti frakciónál, kijelenthető,

politikai lejáratás céljából vették elő Jakab Péter albérletének ügyét a fideszes sajtóban.

A 199 országgyűlési képviselőből jelenleg 83-nak van élő lakásbérleti szerződése (ezzel itt is hozzák a kétharmados többséget, hiszen köztük 51 kormánypárti), pártállástól függetlenül, a DK-tól, az MSZP-n át, a Jobbikon, az LMP-n és a Párbeszéden keresztül a Fideszig és a KDNP-ig. Ez a szám amúgy gyakran változik, több olyan képviselő is van, aki az élethelyzetének aktuális alakulásának megfelelően köt, vagy mond le lakásbérleti szerződéseket. A vonatkozó törvény szerint egyébként a nem budapesti lakóhellyel rendelkező képviselőknek jár budapesti lakóház vagy lakás, valamint az Országgyűlés alelnökeinek és a képviselőcsoportok vezetőinek budapesti hivatali lakás. 

A kormánypárti politikai támadást bizonyítja továbbá az is, hogy Jakab Péternek felrótták a bérleti szerződés módosítását - azonban a Parlament honlapján elérhető nyilvános szerződésekből kiderül, a képviselők sokszor kénytelenek élni ezzel a lehetőséggel.

Miközben az Orbán-kormány által generált lakhatási válság eredményeként valóban rendkívül drága a fővárosban albérletet találni. 

Ha az adatokat böngésszük, a Jakab Péter által havonta kifizetett 239 ezer forint még csak nem is túl nagy összeg. A Jobbikot elhagyó Apáti István a csúcstartó: a szabolcsi mihazánkos politikus többszöri költözés után most havi 391 ezer forintért bérel egy 57 négyzetméteres budapesti ingatlant. A szórás nagy: hiszen például az ország másik feléből, Somogy megyéből érkező jobbikos Ander Balázs mindössze 177,5 ezer forintot fizet egy 52 négyzetméteres albérletért. 

Sőt, még a mindennapi parlamenti munkát bojkottáló Hadházy Ákosnak is fenntart egy albérletet az Országgyűlési Hivatal havi 282 ezer forintért. 

Szintén minden pártból vannak olyanok, akik csak átmenetileg vették igénybe ezt a lehetőséget, vagy esetleg úgy alakult, hogy már nincs szükségük bérleményre. Az 1,6 milliárd forint romaintegrációra szánt pénz eltüntetése miatt kis híján nagy bajba kerülő fideszes Farkas Flóriánnak 2020 végéig 323 ezer forintért, a DK-s Bősz Anett tavaly október végéig havi 160.500 forintért, a múzeumigazgatóvá avanzsáló fideszes L. Simon Lászlónak idén júniusig 183,5 ezerért, valamint a kormánypárt piszkos munkáját elvégző Volner Jánosnak 2021 január végéig 302 ezer forintért bérelt ingatlan a Kövér László vezette hivatal. De például évekig élt a Dr. Nagy Sándor Ügyvédi Iroda albérletében Budai Gyula többszörösen bukott elszámoltatási biztos is, havi 186 ezer forintért. 

S ha már az úgynevezett trükközésről beszélünk, ha nagyon akarták volna, a fideszes propagandagépezetnél észreveszik akár azt is, hogy az Orbán Viktor választókörzetét képviselő fideszes Tessely Zoltán 2019. július 31-én felmondta a havi 298.500 forintos szerződését a DRPJ Egészségügyi Szolgáltató Bt-vel, hogy aztán másnap a szintén Fejér megyei fideszes Varga Gábor költözzön be ugyanennyiért ugyanannak a cégnek az ingatlanába.

Tessely Zoltán pedig egy majdnem 50 ezer forinttal drágább lakásba költözött - és azóta is fenntartja azt. 

Persze az olyan nagy kormánypárti neveknek is van budapesti albérlete - közpénzből -, mint

  • Gyopáros Alpár, Fidesz (346.395,-),
  • Balla György, Fidesz (326.000,-),
  • Riz Gábor, Fidesz (250.000.-),
  • Pócs János, Fidesz (290.000,-),
  • Halász János, Fidesz (311.000,-),
  • Lezsák Sándor, Fidesz (275.000,-),
  • Szászfalvi László, KDNP (270.500,-),
  • Jakab István, Fidesz, MAGOSZ-elnök (330.000,-),
  • Ágh Péter, Fidesz (287.500,-),
  • a belvárosban induló Böröcz László (311.000,-),
  • Móring József Attila, KDNP (200.000,-),
  • Hargitai János, KDNP (196.500,-),
  • Győrffy Balázs, Fidesz, a Nemzeti Agrárkamara elnöke (300.000,-)
  • illetve a mindig hallgatag Bíró Márk, Fidesz (185.000,-),
  • valamint egy bizonyos dr. Nógrádi György által kiadott ingatlanban élő fideszes Fenyvesi Zoltán (328.000,-),
  • a zűrös ügyekbe keveredő szabolcsi Kovács Sándor, Fidesz (207.000.-),
  • sőt még a szintén fideszes Simonka Györgynek is van egy fővárosi menedéke havi 146.000 forintért - igaz, neki van bőven dolga a bíróságon is...

Mint látjuk, Jakab Péter 239 ezres bérleménye se nem drága, se nem különleges. Viszont ha mindenképpen morális kérdéseket akarna megfogalmazni az állami propaganda, akkor inkább azon lamentálhatna, hogy miért kellene a dupla fizetést kapó, kormánypozíciót is betöltő Fidesz-KDNP-s honatyáknak még lakást is bérelni. 

  • Potápi Árpád János (Fidesz), a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára egy 84 négyzetméteres lakást bérel: 371.000,-FT/hó;
  • Süli János (KDNP), a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős miniszter: 221.000.-FT/hó;
  • Dömötör Csaba (Fidesz), a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: 171.000,- FT/hó;
  • Farkas Sándor (Fidesz), az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára: 196.500,-FT/hó;
  • Kovács Zoltán (Fidesz), nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár: 220.000.FT/hó.

Több mint 13 millióba kerül az adófizetőknek Kovács Zoltán lakhatása

Az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa, a kormány.hu-n található adatok alapján 2015. január elseje óta lakik az állam által fizetett fővárosi bérleményekben. 2015. januárjától, dr. Bujáky Attila és Dr. Fullér Krisztina közjegyzőktől bérelt neki lakást az állam másfél évig, 2016. június 30-ig, havonta 180 000 forintért, ami összesen 3 240 000 forint volt.

Emlékezetes, a debreceni származású Kovács Zoltán egyébként 2018 előtt még a miniszterelnökséggel fizettette ki az albérletét, de miután képviselő is lett, a budapesti lakhatási költségeit már az Országgyűlés Hivatala állja.