"A kormányzati logika szerint akár több millió migráns is érkezhet"

A Jobbik lakatot tenne a balassagyarmati menekültszállóra.

A legbátrabb város nem ezt érdemli a kormányzattól

A balassagyarmati Közösségi Szállás előtt tartott sajtótájékoztatón Dobrocsi Lénárd jobbikos országgyűlési képviselőjelölt, önkormányzati képviselő röviden ismertette a létesítménnyel kapcsolatos problémákat, melyek közül a legfontosabbnak azt nevezte, hogy

a belügyi szervek nem tudják beazonosítani a szállón idegenrendészeti eljárás alá vont problémás személyeket.

Dobrocsi szerint akár a tízezret is elérhette az elmúlt években az intézményben megfordultak száma,

ez alatt az idő alatt a hatóságok ígéreteivel szemben azonban a város lakosai sohasem tudták, kik azok, akik köztük, a gyermekeik közvetlen közelében járnak-kelnek.

Dobrocsi kiemelte, hogy a jelenlegi a jogszabályok lehetővé teszik a bemondásra történő azonosítást, és szerinte épp ezért vérlázító és elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány egy általános iskola mellett hagy üzemelni egy nyílt menekültszállást.

Dobrocsi a másik legjellemzőbb problémát a titkolózásban látja, kiemelte:

"Az Orbán-kabinet úgy nyitotta meg az idegenszállót, hogy arról a város évekig szinte semmit sem tudott, fontos információkat egyáltalán nem osztottak meg a lakossággal."

Elmondása szerint a Nógrád megyei városban is érzékelhető a bevándorlók befogadásának elhallgatására irányuló törekvés, és a lakosság félretájékoztatása.

Dobrocsi példának azt a 2015-ös esetet hozta föl, amikor a város fideszes alpolgármestere, Csach Gábor igyekezett nagyságrendekkel kisebbíteni a szállón megfordult bevándorlók számát:

Erről nem volt plakátkampány: Helyi szinten is titkolta a Fidesz, hány bevándorlóval lettünk többen

Balassagyarmat fideszes alpolgármestere, Csach Gábor az alábbi kijelentést tette a 2015. szeptember 24-ei testületi ülésen:"Egyébként július óta megemelkedett a regisztrációra ideszállított migránsok száma, de ez nem haladja meg a szálló kapacitását. Sőt elmondható, hogy nagyjából háromnegyed éve a szálló átlagos működési kapacitása 15-30 fő között van."

De az alpolgármester beismeréssel felérő elszólását is felidézte, melyről a szálló körüli konfliktusokat bemutató cikkünkben mi is beszámoltunk:

"Mi is örvendünk annak, hogy a kormány álláspontja radikálisan megváltozott az ügyben, bár ismerve egyébként a belső információkat, fogalmazzunk úgy, hogy a kommunikációja változott radikálisan."

Mint fogalmazott, Pintér Sándor belügyminiszternek az sem volt elegendő a létesítmény bezárásához, vagy legalább zárttá tételéhez, hogy 2016-ban általános iskola nyílt a szálló közvetlen szomszédságában.

A képviselőjelölt hangsúlyozta:

"Kormányra kerülve a Jobbik nem fogja hagyni, hogy bármilyen település területén belül, pláne belvárosában ilyen szálló üzemeljen."

A Jobbik képviselő jelöltje szerint Balassagyarmat, a legbátrabb város nem ezt érdemli az Orbán-kormánytól, és kifogásolta, hogy

a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Balla Mihálynak öt év alatt egyetlen parlamenti felszólalást sem ért meg az idegenszálló problémája.

"Hülyének nézik a várost"

Portálunknak nyilatkozva Dobrocsi Lénárd elmondta, hogy szerinte az üggyel kapcsolatban a fideszes városvezetés és Balla Mihály legnagyobb mulasztása, hogy a Bajnai-kormány alatt - amikor döntés született az intézmény létesítéséről - sem tiltakoztak semmilyen módon az intézkedés ellen, ezért teljesen hiteltelen, amikor a szocialistákra tolják az üggyel kapcsolatos felelősséget.
 
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz-kormánynak több mint egy éve lett volna, hogy megakadályozza a szálló megnyitását, de ez sem történt meg. Dobrocsi az Alfahírnek elmondta: ha a fideszesek arra nem voltak képesek nyolc évig, hogy lakatot tegyenek egy ilyen intézmény ajtajára, akkor mennyire alkalmasak bármilyen feladat ellátására?
 
A jobbikos jelölt szerint az ügyhöz való fideszes hozzáállás egyet mutat: Orbán Viktor és Pintér Sándor hülyének nézik a várost.

Nyitott kapu a kerítésen

Toroczkai László, a Jobbik alelnöke is elfogadhatatlannak és vérlázítónak nevezte, hogy miközben a kormánypropaganda három éven át azt harsogta, hogy a magyar kormány megvédi az országot a migrációtól,

a Fidesz mégis 2300 migránst fogadott be Magyarországra.

Toroczkai elmondta: Ásotthalmon nem véletlenül akadályozták meg, hogy a kormány tranzitzónát hozzon létre, hiszen ma már úgy tudni, ezeken keresztül érkeztek a titkolt bevándorlók.

"Ez olyan, mintha a kormány kaput nyitott volna arra a kerítésre, amire egyébként annyira büszke"

- nyilatkozta Ásotthalom polgármestere, aki szerint így a kerítésnek nincs sok értelme, hiszen a migránsok továbbra is hazudnak az identitásukról, bárki mondhatja, hogy háborús területről érkezett, és szabad is előtte az út.

Lesz szembenézés? Jövő hét keddig dönthet a Fidesz, hogy beszélnek-e a parlament előtt Orbán migránsairól

Jövő hét kedden, január 30-án tarthatja meg az Országgyűlés a rendkívüli ülését, amelyen tisztázhatná Orbán Viktor és a Fidesz többi politikusa, hogy miért hazudtak az elmúlt 3 évben folyamatosan. Miért engedtek be 2300 bevándorlót annak ellenére, hogy közpénzből 2200 millió forintot költöttek arra, hogy ennek ellenkezőjéről kampányoljanak?

A Jobbik alelnöke figyelmeztetett:

"Afrikában és Délkelet-Ázsiában több tízmillióan élnek permanens háborús fenyegetettségben, tehát a kormányzati logika szerint akár több millió migráns is érkezhet, akiket nevezhetünk oltalmazottnak, a helyzet ettől nem változik."

Ugyanakkor hangsúlyozta: ő és a Jobbik is elismeri, hogy vannak oltalmazotti státuszra jogosult személyek, akiket elsősorban háború sújtotta, szomszédos országból kell befogadni, ám

a 2300 befogadott migráns esetében szerinte nem ilyen emberekről van szó, hanem olyanokról, akikről számos esetben kiderült, hogy bűncselekményt követtek el Magyarországon.

Az alelnök szerint felül kell vizsgálni a tranzitzónák létét, és

"ha már kerítésről beszélünk, akkor az valóban legyen hermetikus, ahogy azt a kormány szereti hirdetni".

A Fidesz szóvivőjének nyilatkozatára utalva, kifejtette:

ez a téma igenis az emberekre tartozik, kell róla beszélni, hiszen erről szól a kampány, a kormány ezzel igazolja saját politikáját, miközben átveri a magyarokat és mégis csak bevándorlókat enged az országba.

Orbánnak "kutya kötelessége" számot adni

A január 30-ára tervezett rendkívüli ülés kapcsán az Alfahírnek Toroczkai László elmondta: Orbán Viktornak meg kellene jelennie rajta, mivel ő vezeti az országot és a Fideszt, valamint a migráció elleni harcot is neki tulajdonítják, ezért "kutya kötelessége lenne számot adni arról, hogy mennyire is védi meg Magyarországot, mennyi ebből a politikai propaganda"?
 
A Jobbik alelnöke emlékeztetett, hogy a ő és pártja mindig is támogatta az illegális bevándorlás elleni harcot, ő javasolta elsőként a kerítés megépítését, ezért úgy érzi, hogy a kormány most átveri az embereket, amikor a "kapunak tekinthető" tranzitzónákban nehezen azonosítható személyeket enged be.
 
Arra a hírre, miszerint Orbán az osztrák kancellárral való találkozó ürügyén bújhat ki a rendkívüli szembesítés alól, Toroczkai úgy reagált, hogy bár az ország vezetésének fontos találkoznia az osztrák kormánykoalícióval - ez a Jobbik számára is lényeges lesz -, a miniszterelnök nyilván meg tudná oldani, hogy itthon legyen, ha akar.

Ezt követően Dobrocsi Lénárd és Toroczkai László jelképesen láncot helyezett el a Közösségi Szállás kapujára, melyre a két jobbikos politikus szerint a Fidesznek kötelessége rákattintania a lakatot.

Érdekes adalék, hogy a szálló dolgozói, akik bentről feszült figyelemmel követték az eseményeket, gyakorlatilag a sajtótájékoztató után rögtön eltávolították a kapura tekert láncot.

A Fidesz vezetői az általuk irányított városokon is átgázoltak a bevándorlók kedvéért

Egyre szánalmasabban kapálózik a Fidesz, hogy kijusson valahogy a saját maga által ásott verem aljáról, de láthatóan még a habonyi álomgyár számára is nagy kihívást okoz, hogy magyarázzák ki a 2300 titkolt bevándorló ügyét. A kormány kétszínűségének viszont annyi bizonyítéka van, amennyit nehéz tovább rejtegetni. Balassagyarmaton sem sikerült.