Tényleg megbukott a Cybertruck, vagy Musk megint elérte, hogy mindenki róla beszéljen?

Tényleg megbukott a Cybertruck, vagy Musk megint elérte, hogy mindenki róla beszéljen?

Óriásit zuhantak a Tesla részvényei az új Cybertruck bemutatója után. Majdnem akkorát, mint amikor a cég vezérigazgatója, Elon Musk élő adásban szívott el egy füves cigarettát.

A tech-istennek számító Elon Musk, miközben cégeivel mindent megtesz azért, hogy 2030-ra olyanná formálja a világot, mint amilyennek azt a 80-as évek sci-fi regényeinek írói megálmodták, minden évben tartogat egy kis botrányt. Ami valljuk be, lehet, hogy rövidtávon eredményez egy kis visszaesést a cégek – főként a Tesla – árfolyamában, hosszú távon sokkal inkább tűnik remek marketingnek. Hiszen alig akad olyan ember a fejlett világban, aki ezen botrányok által lemaradt volna a cég fejlesztéseiről.

Évek távlatából valószínűleg kevesen fognak emlékezni arra, hogy Musk lepedofilozott egy búvárt, aki a barlangban rekedt thai gyermekek kimentésén dolgozott (még ha ezt később furcsa csavarokkal próbálta is kimagyarázni). Viszont annál több memóriában marad majd meg, hogy a Tesla csapata azonnal nekilátott és kidolgozott egy olyan futurisztikus mini-tengeralattjáró kapszulát, amivel kihozhatták volna a gyerekeket. Hogy végül alkalmatlansága vagy újszerűsége miatt nem került bevetésre, minden bizonnyal a feledés homályába vész.

Aztán ott van az űrbe kilőtt meggypiros Tesla, ami miatt a környezetvédők a hajukat tépték, hogy már megint feleslegesen szemeteljük tele, most már nemcsak a bolygót, de a naprendszert is. Értelme tényleg nem sok volt annak, hogy Starmannal a sofőrülésen, az űrben egyébként sem hallható Is there Life On Mars? című David Bowie számmal a háttérben az űrbe repítsenek egy luxuskategóriás autót, de „Don’t panic!”, azaz „Semmi pánik” virított a járművön a Galaxis útikalauz stopposoknakból vett idézet, amivel talán Musk is üzent az aggódóknak, pedig ekkor Greta Thunberg még éppen magányosan éhségsztrájkolt svéd szobája sötét zugában.

Hogy akkor mégis mi volt a cél? Hát az, hogy ha lehet, akkor a világ minden lakosa megtudja, hogy a valódi Vasember másik vállalatának, a SpaceX-nek a világ jelenleg legnagyobb teljesítményű rakétája, a Falcon Heavy jól vizsgázott, és hamarosan indulhatnak az űrturisták a Holdra. Csak nehogy úgy járjunk, mint H.G. Wells regényében, ahol a főhősnek a Hold szétrobbantása miatt kellett tovább menekülnie az időben.

És akkor el is érkeztünk a cikk valódi témájához, a Cybertruck betört üvegéhez. A Tesla új autója, a robosztusabb, számomra a DeLorean formavilágát idéző, hivatalosan Blade Runner által inspirált kiber platós teherautó oldalablaka ugyanis betört azon a bemutatón, ahol bemutatták volna, hogy bizony golyóálló és nem törik be. A Tesla piaci részvényei a produkció után 6 százalékot vesztettek értékükből, a Forbes szerint maga Elon Musk pedig 768 millió dollárt, nagyjából 133 milliárd forintot bukott a történeten.

'Armor glass' smashes in Tesla truck demo fail - BBC News

During a demo for the new Tesla "Cybertruck", Elon Musk had an embarrassing moment when demonstrating how hard the windows were to break. Twice, the truck's windows were smashed, with Mr Musk joking there was "room for improvement". The all-electric truck was unveiled in Hawthorne, California, where its stainless steel, angular design was greeted with cheers but also bemusement.

Egyelőre.

Ugyanis ki hiszi el, hogy éppen élő adásban sikerül kétszer is megtörni azt az üveget, amit, mint később közöltek is, ugyanígy teszteltek a bemutató előtt és akkor lepattant róla a cég tervezője által nekilendített vasgolyó. Mielőtt Franz von Holzhausen vezető tervező kétszer is megpróbált volna áthatolni a vasgolyóval az üvegen Musk épp arról beszélt, hogy az egy 9 milliméteres töltényt is felfog. Nos ennek fényében már az is kérdéses, hogy akkor miért nem egy ilyen bemutatót tartottak, miért egy ember vasgolyót dobálva esett neki az új elektromos autónak, valamint, ahogy Musk is mondta, a teszt végülis sikerült, hiszen a golyó nem vitte át az üveget, csupán megrepesztette azt. Viszont ha ez a „szerencsétlen” eset nem történik meg, akkor minden bizonnyal a Szilícium-völgyön kívül csak a szakma hallott volna a Tesla új csodájáról, így azonban minden sajtótermék tele van Musk bukásával és kárörvendhetnek a rosszakarói, hogy még neki sem sikerülhet minden. Miközben ő maga nyugodtan hátra dőlhet egy kis időre, hiszen a Tesla Cybertruck nevét mindenki megismerte, és az elektromos platósautó megosztó kinézete még vitatémául is szolgálhat a hétvégi összejöveteleken. Kell ennél több?