2900 adag varázsfüvet adott el a Hős utcai drogbanda

2900 adag varázsfüvet adott el a Hős utcai drogbanda

A fővárosi Hős utca kifejezetten szimbolikus helyszínné vált, amennyiben valaki a magyar rögvalóságra volt kíváncsi.

A zombikat termelő drogüzem pesti központjának fölszámolása érdekében az utóbbi időben - a sajtónyomásának köszönhetően - több hatékony lépést is tettek, igaz, sok esetben ezzel csak annyit értek el, hogy a szerhasználók eddig érintetlen helyeken bukkantak fel.

"Mi nem akarunk a Hős utca sorsára jutni"

Hétköznap délelőtt, Ecseri úti metrómegálló. Az aluljáróban fiatal férfi, erősen bódult állapotban maszturbál, mellette iskolás csoportot terelnek a tanárok."Mindennapos ez, már fel sem tűnik" - mondja egy ottani árus, aki szerint, ha nagy ritkán fel is tűnnek a rendőrök, és elzavarják a drogosokat, azok visszajönnek hamar.

A vidéki településeken ugyanakkor nemhogy a prevenció, de még a szankcionálás sem igazán működik - emberi- és anyagi erőforrások híján.

Zombikat csinálnak a gyerekekből a dizájnerdrogok, de ez csak egy tünet

Az első előadáson Pervainé Hangodi Ágnes (Dány jegyzője), Gálné Czeglédi Henrietta (a Dányi Bóbita Szociális Gyermekjóléti és Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője), dr. Kovács Krisztina (a BAGázs felnőtt projektjeinek szakmai vezetője), Bozsik Laura (a Párbeszéd a roma nőkért projekt önkéntese), Kanalas Aranka (telepi lakos, a Párbeszéd a roma nőkért projekt résztvevője) és Kanalas Linda (telepi lakos, a Párbeszéd a roma nőkért projekt résztvevője) beszélgetett Szabó Beáta pszichológus moderálásával.

Mindenesetre a police.hu ma arról számolt be, hogy a gyanú szerint Budapest X. kerületében a Hős utcában, a 43 éves G. Róbert, a 19 éves G. Beatrix, a 25 éves G. Máté, valamint a 31 éves D. Boldizsár úgynevezett varázsdohányból 2016-tól egészen 2018 nyári elfogásukig mintegy 2900 adagot adtak el. Az új pszichoaktív anyaggal kereskedő dílerek ügye már az ügyészségen van. 

Egy könyv arról, hogy nem lesz minden rohadt unalmas és szürke, ha kijózanodunk

A héten mutatták be Bajzáth Sándor-Tóth Eszter Zsófia-Rácz József újabb, Pörögnek a fejemben a filmkockák - felépülő függők életútjai című kötetét. A cél jó, azonban kijózanító, hogy a jelenlegi válságra nincs intézményesített válasz. 12 interjú (8 férfi és 4 nő), 12 felépüléstörténet - ezekben közös, hogy mindegyik egy tragikus utat mutat be, de a végük jó.