Jobbik-Konzervatívok: Meg kell védeni a magyar városokat az ázsiai migránsmunkástelepektől!

Jobbik-Konzervatívok: Meg kell védeni a magyar városokat az ázsiai migránsmunkástelepektől!

Az ellenzéki párt Miskolcon tartott sajtótájékoztatót, de szerintük a probléma az egész országot érinti. Míg egy magyar dolgozó a saját, sokszor alacsony béréből kell, hogy kigazdálkodja a lakbért, rezsit, addig az távol-keleti vendégmunkásoknak állami támogatással építenek munkásszállókat – hangsúlyozták.

A Jobbik-Konzervatívok két hónapja tartó kampányban igyekszik felhívni a magyarok figyelmét a Fidesz-kormány azon tervére – az „Orbán-tervre”, ahogy az ellenzéki párt fogalmaz – miszerint az elvándorlás, illetve bizonyos régiók elnéptelenedése miatt fellépő munkaerőhiányt 500 ezer távol-keleti vendégmunkás betelepítésével kívánják megoldani a magyarok hazahívása, illetve a hazai álláskeresők átképzése helyett. Ennek keretében csütörtökön Miskolcon tartottak sajtótájékoztatót, ahol Dudás Róbert országgyűlési képviselő mellett felszólalt a párt helyi önkormányzati képviselője, Szarka Dénes, illetve Magyari Tibor, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke is.

A jobbikos képviselő beszámolt róla, hogy ennek a kampánynak köszönhetően a Fidesz-kormány egyelőre visszavonulót fújt, és november 1-től nem léptették életbe a migránsmunkások könnyített betelepítéséről szóló törvényt. Ellenben úgy véli, csak idő kérdése, hogy átdolgozott formában újra napirendre kerüljön ez a magyarellenes törvény.

Orbánék Hiába hirdették 2015 óta kék óriásplakátokon, hogy „ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”, látjuk, hogy nem csak elvehetik, de maga a kormány adja oda nekik ezeket a munkahelyeket, sőt magyar adóforintokból támogatja őket

– mutatott rá Dudás Róbert, majd példának hozta fel a vendégmunkások lakhatásának közpénzzel való támogatását.

A magyar adófizetők 24 milliárd forintjával támogatják 60 migránsmunkásszálló építését illetve felújítását, tehát a lakhatását – magyarázta. A jobbikos politikus szerint ezt nem vendégmunkásokra, hanem a magyar dolgozók, illetve a magyar fiatalok lakhatásának megoldására kellene költeni. Hozzátette: ezzel lehetne itthon tartani a fiatal magyar munkavállalókat. Ezzel kapcsolatban felvetette, hogy ugyan hivatalosan nem lehet különbség egy magyar munkavállaló és egy harmadik világ beli vendégmunkás bérezése között, de ha az „ázsiai migránsmunkások” lakhatását és az étkeztetését is megoldja az őket foglalkoztató, jellemzően szintén távol-keleti multicég, amihez ráadásul állami támogatást is kap, akkor rettentő igazságtalanság alakul ki a magyarok kárára.

A magyar dolgozók amúgy is alacsony bérének jelentős része elmegy a lakbérre, a rezsire és az étkezésre. Ők nem kapnak állami támogatást.

Egy normálisan működő Magyarországon egy normálisan gondolkodó kormány igyekezne a magyar dolgozókat támogatni – szögezte le Dudás Róbert. Szerinte a külföldre távozottakat hazacsábítani, az itthon maradottakat pedig maradásra bírni. Ez csakis állami segítséggel lehetséges, európai színvonalú bérekkel, lakhatási programokkal – tette hozzá a jobbikos képviselő. A Jobbik-Konzervatívok álláspontja az, hogy rövid- és hosszútávon is csak ez lehet a megoldás, és ezért dolgoznak parlamenten belül és kívül is.

Szarka Dénes, a Jobbik-Konzervatívok miskolci önkormányzati képviselője elmondta:

A miskolci Jobbik javaslata az, hogy a városba vagy a környékre települni kívánó cégek számára írjunk elő egy olyan feltételrendszert, amelyben a helyi, magyar munkaerő alkalmazását írjuk elő nekik!

Az előző városi közgyűlésen a miskolci képviselőtestület egy országos szinten úttörő javaslatot fogadott el a városba és a környékre települő nagyberuházások, illetve az ott alkalmazott munkaerő tekintetében. A városvezetés mellett a civilek és a szakmai szervezetek is részt vettek a javaslat kidolgozásában. Ebben a környezeti fenntarthatóság mellett ugyanolyan fontos súlyt kap a társadalmi fentarthatóság is.

Szarka Dénes: „Az állam ezt a 24 milliárd forintot sem a covid-járvány alatt megroggyant önkormányzatoknak adta.”

Hangsúlyozta: Miskolc partnere minden olyan vállalatnak, amely munkahelyeket teremt a városban és a megyében, azonban a város és a helyi Jobbik számára elfogadhatatlan, hogy kormányzati segítséggel idegeneket hozzanak oda, és őket foglalkoztassák a magyarok helyett.

Szarka Dénes a jobbikos álláspont kapcsán egy pozitív helyi példával tudott szolgálni: Miskolcon a 2021-es ingatlanrendelet bevezetése óta létezik a fiatalok lakáspályázata, amivel a 35 év alatti, fiatal miskolciak lakáshoz jutását, önálló életének az elkezdését támogatja a város. Ez is része az önkormányzati bérlakásprogramnak, amiben a Fiatalok Házát16:22 2023. 11. 02.16:22 2023. 11. 02. is belevették. Ide piaci ár alatt lehet bérlakásra pályázni.

Továbbra is azért fogunk dolgozni, hogy az önkormányzat megerősödjön, és támogatni tudjuk a helyi fiatalokat, valamint, hogy csak olyan cégek települjenek ide, akik magyarokat alkalmaznak

– összegezte a jobbikos önkormányzati képviselő.

Magyari Tibor: „Havi 50 ezer forinttal támogatna a kollégiumi férőhely nélkül maradt diákokat a Jobbik.”

Magyari Tibor IT-alelnök szintén a fiatalokat érintő lakhatási kérdésekről beszélt. Rámutatott: egy átlagos magyar fiatal havi bére 182 ezer forint, míg Miskolcon egy átlagos albérlet 100 ezer forintba kerül. Ezeket a számokat látva egyértelmű, hogy nem egyszerű kigazdálkodni a lakbért – emelte ki. A Jobbik-Konzervatívok ezért elindította a Mi Várunk programot, amelynek részeként havi 50 ezer forintos támogatást szeretnének adni a kollégiumi férőhelyről lecsúszott, felsőoktatásban tanuló fiataloknak. Céljuk ezzel is az, hogy minden magyar, így a magyar fiatalok is a szülőföldjükön tudjanak boldogulni.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)