Nem tartja politikai részvételnek a Polgárőrség a Koncz Zsófiával történő fotózkodást

Nem tartja politikai részvételnek a Polgárőrség a Koncz Zsófiával történő fotózkodást

Korábban megírtuk, hogy Koncz Zsófia, a borsodi időközi választás fideszes jelöltje a kampány utolsó időszakában a taktaharkányi polgárőr egyesületnél reprezentált. Közösségi oldalán - ahol mint közszereplő határozza meg magát - tette közzé a többi kampány-felvétellel együtt azokat a képeket amelyeken a Taktaharkányi Művelődési Ház előtt szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgárőrökkel, illetve annak vezetőjével, Szemán Ákos polgármesterrel.

A további képeken pedig az látszik, hogy még beszédet is mondott, amikor a közlekedési balesetben elhunyt édesapja, az egykoron szintén polgárőr Koncz Ferenc posztumusz elismerését vette át, illetve kamerák és fotósok közreműködése mellett a Fidesz jelöltje - állítása szerint - belépett a polgárőrséghez.

Ez azonban az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) szerint nem minősül politikai szerepvállalásnak, amit egyébként az ide vonatkozó jogszabály tilt.

Levelükben úgy fogalmaznak, hogy "az Országos Polgárőr Szövetség elzárkózik azoktól a tényszerűtlen állításoktól, amely szerint a polgárőr szervezet politikai tevékenységet folytat". Ezt azzal egészítették ki, hogy Taktaharkányban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség 2020. szeptember 28-án egy közbiztonsági fórumot tartott, ahol elismeréseket is átadtak. Ennek keretében kapott posztumusz kitüntetést Koncz Ferenc, és a plakettet Koncz Zsófia vette át. Azt a kérdésünket, hogy Koncz Zsófia ezen a napon valóban belépett-e a polgárőrséghez azzal utasították el, hogy "a kért információ személyes adatnak minősül, így a vonatkozó szabályok értelmében erről tájékoztatást nem adhat az OPSZ."

Csakhogy, Koncz Zsófia saját állítása szerint is közszereplő. Sőt, Facebook felületén ő maga állította, hogy belépett, azt viszont már sem a Fidesz jelöltje, sem pedig az OPSZ nem részletezte, hogy részt vett-e az ilyenkor kötelező oktatáson, vagy csak aláírta a belépési nyilatkozatát, amivel elvben taggá is vált.

Amúgy semmi nem tiltja azt, hogy polgárőr is lehet politikus, de a jogszabály kimondja, az érintett polgárőrként nem folytathat politikai tevékenységet. Ezért is kérdéses az OPSZ állítása, mivel Koncz Zsófia egy politikai választási kampány hajrájában, egy kampány Facebook-oldalon szerepel a polgárőrség egyenruhájában. Továbbá az is kérdéseket vet fel, hogy személyes adatnak minősíthető-e az, hogy Koncz Zsófia valóban polgárőr-e? Mert ha kiállt egy egyenruhában, az közérdeklődésre számot tartó kérdés, hogy valójában tag-e, vagy nem. Megtéveszti-e a választókat, ha egyenruhában fényképezik, de mondjuk nem tag, ha pedig tag, akkor pedig pont emiatt tart közérdeklődésre számot információ egy országgyűlési képviselőjelölt esetében.

Érdemi válaszokat a további felmerülő kérdésekre vélhetően már nem kapunk az OPSZ-től, Koncz Zsófiától pedig végképp nem várható reagálás. Az viszont tény marad, hogy a Fidesz borsodi jelöltje még akkor is kampányolási céllal kereste fel a taktaharkányi polgárőrséget, ha az OPSZ ennek az ellenkezőjét állítja, hiszen az erről készült felvételek megjelentek Koncz Zsófia kampányoldalán.

Egyébként míg a parlamenti ellenzék közös jelöltjét, Bíró Lászlót minden szinten támadta a kormányzat, illetve a Fidesz-média, és végül nem is indulhatott a Jobbik színeiben, addig Koncz Zsófia simán megúszta a kampány során elkövetett etikai illetve más jogsértéseket.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint minden látszat ellenére sem volt jogszabálysértő, hogy a tiszaújvárosi választáson induló Fidesz-KDNP-s jelölt, egy szerencsi játszótér-felújításon gyerekekkel fényképezkedett.

Azt sem kifogásolták a Fidesz háza táján, hogy Koncz Zsófia a tervezett szerencsi üveggyapotgyár beruházójával, egy 27 milliárd forint kárt okozó cégprominensével Orbán Györggyel pózol a luxusjachtos nyaralásról éppen hazatért Szijjártó Péter külügyminiszterrel együtt.

Kampánya során a Fidesz politikusa olyan útszakaszokat adott át, amelyeket a közútkezelő már korábban beütemezett, de az is előfordult, hogy már évek óta átadott beruházásokat avatott fel újra. Ilyen volt például a bekecsi óvoda, amit még a gazdasági bűncselekmények miatt jelenleg is börtönbüntetését töltő fideszes Mengyi Roland (Voldemort nagyúr) adott át először.

Eközben sajtóetikáról oktatja ki az Alfahír és az N1TV munkatársait, de nyilatkozni csak a NER-kompatibilis sajtónak hajlandó.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben most vasárnap tartják az időközi választást, ahol Koncz Zsófia legerősebb ellenfele a parlamenti ellenzék közös jelöltje, a jobbikos Bíró László lesz. Rajtuk kívül Tóth Ádám és Váradi Gábor függetlenként indulnak, míg Sóváriné Bukta Erika a Demokrata Párt jelöltjeként méretteti meg magát.