Orbán Viktor egy "pozitív nullát" szeretne elérni reálbérek és növekedés terén

Orbán Viktor egy "pozitív nullát" szeretne elérni reálbérek és növekedés terén

A miniszterelnök megdicsérte a népet, amiért jól küzdöttek az első félévben, a második félévre pedig béremelést ígért. Ezen kívül beharangozta a 20 éve elhanyagolt hadiipar fejlesztését.

Bizakodik a miniszterelnök, mert a csalódást okozó, második negyedévi GDP adat már mögöttünk van, és az év hátralévő részében még korrigálhat a magyar gazdaság. Orbán Viktor a reálbérek és a növekedés tekintetében azt mondta, hogy az év végére egy "pozitív nullát" szeretne elérni. Az inflációval kapcsolatban is optimista volt: 5 százalékot sem tart elképzelhetetlennek. Ezek voltak Orbán beszédének főbb pontjai a szokásos péntek reggeli interjújában, az állami rádióban.

A miniszterelnök továbbra is a háborút hibáztatja a magyar gazdaság Európában egyedülállóan rossz állapotáért.

Orbán szerint a probléma gyökerét most még nem tudja orvosolni. Amíg nincs béke, addig marad a háborús gazdaság és maradnak a szankciók. Úgy gondolja, hogy ha a háborút véget érne, akkor egy csapásra minden megoldódna. Azt mondta "a megoldás a nagyok kezében van" – utalva ezzel arra fideszes álláspontra, miszerint a háborúért az USA a felelős.

Meg kell védeni a munkahelyeket, ezzel nem állunk rosszul – hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: Egyelőre a magyar gazdaság a magyar embereknek ad munkát.

Üstökön ragadtuk az inflációt, egy radikálisabb megoldást választottunk. Az árspekuláns multikat rá kellett venni, hogy hagyják abba az indokolatlan áremelést. Ami sok az sok

– mondta Orbán, akinek a kormánya éppen a multik támogatásában jeleskedik.

A miniszterelnök elmondta: nem lesz béremelés, amíg ekkora marad az infláció. Szerinte az emberek megszokták, hogy növekedik a bérük, de a háború miatt ez most megállt.

A gazdasági növekedés a második negyedévben csökkent, de az jó, hogy ezen már túl vagyunk. Néhány kulcsminiszter ilyen helyzetben nem teheti meg, hogy szabadságra menjen.

Orbán szerint "jól állta a sarat a magyar gazdaság", a második félévre pedig béremelést ígért.

Jól jegyezzük meg: A 2024-es költségvetési év hatszázalékos inflációval számol. Ennél gyengébben nem lehet teljesíteni – ígérte a miniszterelnök.

Szerinte harmadik lépésként a sportesemények fogják fellendíteni a magyar gazdaságot, mert ezerk ránk irányítják a világ figyelmét.

Orbán úgy érzi, karnyújtásnyira vagyunk egy BL-döntő megrendezésétől, ami nagy munka lesz.

Ha nagy világesemény van, akkor meghívja az ember a barátait. Most jön a katari emír, a török elnök, a szerb elnök. És jönnek a politikai barátaink Azerbajdzsánból, Kirgizisztánból

büszkélkedett keleti barátaival a miniszterelnök.

"A magyar történelem kacskaringós és viharvert" – mondta az augusztus 20-i ünnepségek kapcsán Orbán Viktor.

Messziről jöttünk, sziget-szerűen élünk itt azóta, és amit elfoglaltunk, ahol berendezkedtünk, azt kézben tartjuk – fejtegette történelmi ismereteit.

A magyar hadiipar az elmúlt 20 évben leépült. Most már arról kell beszélni, hogyan építjük újjá

– nyilatkozta a miniszterelnök. Azt nem tette hozzá, hogy ebből a 20 évből nettó 13-at ők voltak kormányon.

Nekünk harcosaink legyenek és ne egyenruhás munkavállalóink! A legfontosabb a katona. A kiképzésre, a fizetésre helyezzük a hangsúlyt – jelentette ki Orbán nem véve észre a két mondat közötti ellentmondást.

A miniszterelnök szerint az ukrán-orosz háború mindenkit megtanított arra, hogy nemcsak az számít, hogy mennyi fegyvered van, hanem az is, hogy mennyit tudsz gyártani.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. január 27-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)