A Fudanról, a pedofiltörvényről és az önkormányzati bérlakások eladásáról is szavaz kétnapos ülésén a Parlament

Az Országgyűlés kétnapos üléssel fejezi be tavaszi ülésszakát a jövő héten. A képviselők hétfőn interpellációkat intézhetnek a kormány tagjaihoz, kedden pedig több mint húsz előterjesztésről szavaznak, így például végleges formába önthetik Magyarország 2022-es költségvetését - írja az MTI.

  • A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyet az interpellációk és az azonnali kérdések követnek egy-egy órában, majd kérdések hangozhatnak el további 30 percben.
  • Kedden reggel 9 órakor szintén napirend előtti felszólalásokkal indul a parlamenti munka, a napirenden ezután kizárólag határozathozatalok szerepelnek.

A parlament ekkor a jövő évi büdzsé mellett elfogadhatja a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokat, szavazhat a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről,

Kocsis Máté nem szavazta meg korábban a Jobbik pedofilellenes előterjesztését

A 10 évre titkosított Kaleta-ügy ellenére Kocsis Máté az ellenzéket és a kormánnyal szemben kritikát megfogalmazó sajtót vádolja azzal, hogy a pedofilokat védik amikor javaslatokat, illetve kiegészítéseket fogalmaznak meg a Fidesz pedofil-ellenes törvénytervezetével kapcsolatban. Pedig a Jobbik - amellett, hogy támogatja a fideszes előterjesztést - már 2011-ben hasonló tartalmú módosítást terjesztett elő.

Ezenkívül az egyes állami vagy önkormányzati bérlakások megvásárolhatóságáról szóló kormánypárti előterjesztésről is.

A kormány alaposan átdolgozta a bérlakás-privatizációs törvényt

A kormány alaposan átdolgozta a nagy visszhangot kiváltott lakástörvényt, amely a az önkormányzati bérlakások bérlői számára lehetővé teszi, hogy a piaci ár töredékéért megvásárolhassák ingatlanjaikat. A törvényalkotási bizottság ülésén derültek ki a részletek. Ezek szerint az új törvény csak a világörökségi területeken lévő lakásokat érinti, azok vehetik meg, akik 2020.

Döntés várható továbbá a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról, a Budapest Diákváros megvalósításáról és a nemzeti adatvagyonról szóló új jogszabályról is.

A Fudan egyetem előkészítése gőzerővel halad tovább

Bár Orbán Viktor népszavazást ígért a Fudan kapcsán, a kormánypárti többségű törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén két, a kínai egyetemmel kapcsolatos törvényjavaslatot is támogatott - írja a Népszava. A lap értesülései szerint az elfogadott törvényjavaslattal ingyen átadják a fejlesztési terület legértékesebb Duna-parti telkeit és a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemléképületét a még csak előkészítés előtt álló beruházásnak.

Az Országgyűlés titkos szavazással dönthet az Alkotmánybíróság új tagjának megválasztásáról.

Újabb ítélkezési tapasztalat nélküli volt államtitkárt nevezett ki bírónak Áder János

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára bíróvá nevezte ki Hajas Barnabást Áder János, az államfő határozata legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg - írja a Telex. Habár a határozat nem részletezi, a portál információi szerint Hajas 2021. június 1. napjától nem csak bíró lesz határozatlan időre, de egyenesen a Kúriára érkezik, ahol Varga Zs.

Végül pedig mintegy 10 millió forinttal csökkentheti a Jobbik elnökének tiszteletdíját, amiért Jakab Péter egy napirend előtti felszólalásában megsértette a házszabályi rendelkezéseket.

Kínos lesz visszaolvasni, miért is kapott 9,6 milliós büntetést Jakab, még Rétvári is keménykedett

Címlap Kínos lesz visszaolvasni, miért is kapott 9,6 milliós büntetést Jakab, még Rétvári is keménykedett Ahogy arról beszámoltunk, Jakab Pétert, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét Kövér László házelnök rekordösszegre, 9,6 millió forintra büntette meg, mivel a jobbikos képviselő ficsúrnak nevezte a kormánypárti politikusokat. Úgy, hogy mindössze egyetlenegy egy alkalommal mondta ki a ficsúr szót.