Saját lapját cenzúrázza a fideszes pedofilbotrány miatt a Kúria

Saját lapját cenzúrázza a fideszes pedofilbotrány miatt a Kúria

A Kúriai Döntések című folyóiratban megjelent ügyismertetésből derült ki, hogy a Fidesz köztársasági elnöke kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját segítő K. Endrének. Varga Zs. András kormányközeli kúriaelnök felülvizsgálatot rendelt el.

Felfüggesztik a Kúriai Döntések című folyóirat kiadását, amíg ki nem derül, hogyan kerülhetett bele a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat – számolt be a 444.

A Kúria elnöke (Varga Zs. András - a szerk.) az említett lapszámban 3. sorszámú eseti döntés közzétételének körülményeire vonatkozóan soron kívüli vizsgálatot rendelt el

– válaszolta a lap kérdéseire a Kúria kommunikációs osztálya, majd hozzátették:

A vizsgálatra tekintettel a Kúria elnöke elrendelte a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését.

Ez azt jelenti, hogy amíg nem derül ki, hogy hogyan és kinek a „hibájából” kerülhetett bele a Fidesz prominenseit és magát Orbán Viktort is kellemetlen helyzetbe hozó kegyelmi ügy, addig a szakmai lap nem jelenhet meg.

A legújabb fideszes pedofilbotrány úgy robbant ki, hogy a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóiratból egy vidéki ügyvéd tudomást szerzett a kegyelmi ügyről, majd továbbította azt a Fidesztől és kormánytól független sajtónak, a 444 pedig beszámolt róla. A névtelenséget kérő ügyvéd „Vidéki Prókátor” néven indított Facebook oldalán részletesen is ír K. Endre kegyelmi ügyéről.

A köztársasági kegyelmet nyilvános indoklás nélkül adhatta Novák Katalin, egy véletlen buktatta csak le, majdnem egy évvel később.

A korábban Orbán Viktor által is támogatott, és Tarlós idején pedig „kiváló pedagógiai munkájáért” Bárczy István-díjjal kitüntetett, Balog Zoltán fideszes püspök közbenjárására pedig Magyar Bronz Érdemkereszttel jutalmazott Vásárhelyi Jánost azért ítélték el, mert a bicskei gyermekotthon igazgatójaként éveken át szexuálisan bántalmazta a rá bízott gyerekeket. Az intézmény igazgatóhelyettese, K. Endre ellen pedig kényszerítési ügyben indult eljárás, mivel zsarolással próbált meg áldozatokat rávenni arra, hogy vallomásukat visszavonják.

K. Endrét 2021 júliusában 3 év 4 hónap szabadságvesztésre ítélték. Ezután felülvizsgálatért fordultak a Kúriához fordultak. Ezzel egy időben K. Endre vagy egy családtagja köztársasági elnöki kegyelemért folyamodott, amit Balog Zoltán támogatása mellett 2023-ban a pápalátogatás alkalmával meg is adott neki Novák Katalin.

Maga a Kúria tette közzé a botrányhoz vezető ügyet. Most cenzúrázzák saját magukat.

A Kúria csak négy hónappal később zárta le a felülvizsgálati eljárást, így az erről született határozatba már bekerült a kegyelem ténye. Mint „a joggyakorlat egysége és fejlődése szempontjából a fontosabbaknak ítélt ügy” bekerült a testület 15 bírája által szerkesztett Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat 2024. január 16-án megjelent számába, ahol a 444-et informáló ügyvéd is ráakadt.

A lap megpróbált beszélni Ábrahám Mártával, a lap szerkesztőbizottságának elnökével és Balogh Zsolt főszerkesztővel is, de nem nyilatkoztak, csak a Kúria kommunikációs osztályához irányítottak őket. Magyarán részükről hírzárlat van, és a folyóirat megjelentetését is felfüggesztik, amíg ki nem derül, hogy bukhatott ki az Orbánékat kellemetlen helyzetbe hozó ügy.

Ismert, évekkel ezelőtt Tarlós is kitüntette (!) a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját.

Emellett az ügy nyomán terhessé vált az exminiszter személye a református egyháznak és a Fidesznek, így Orbán Viktoréknak is. Kérdés, mekkorát roncsol a politika az egyház megítélésén.

(Címlapkép: Varga Zs. András, a Kúria elnöke, MTI/Hegedüs Róbert)