Z. Kárpát Dániel: Normális bérszínvonal mellett magyar embert is találnának a betöltetlen állásokba

Z. Kárpát Dániel: Normális bérszínvonal mellett magyar embert is találnának a betöltetlen állásokba

A Jobbik-Konzervatívok alelnöke felhívta a figyelmet, hogy ha a vendégmunkások lakhatására fordított pénzt a multicégek a magyarok fizetésére költenék, akkor találnának magyar munkavállalókat is, és nem volna szükség idegenek behozatalára.

Miskolcon tartott sajtótájékoztatót kedden Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, valamint Szarka Dénes, a párt helyi önkormányzati képviselője. Az ellenzéki politikusok arról a problémáról beszéltek, amely hazánk egyre több települését, így Miskolcot is érinti. A városban egyre nagyobb számban jelennek meg vendégmunkások, pedig sok magyarnak sincsen állása.

A Jobbik-Konzervatívok arra szeretné szorítani a multicégeket, hogy magyar munkaerőt alkalmazzanak vendégmunkások helyett.

A munkaerő-piaci adatok alapján úgy látják, hogy Magyarországon még több mint 300 ezres magyar munkaerő-tartalék volna.

Z. Kárpát Dániel ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ingyenes átképzési programokkal, lakhatási támogatással aktivizálni lehetne ezeket az embereket. „Ezzel szemben azt látjuk, hogy már 120 ezer felé közelít a hazánkban lévő vendégmunkások száma, és ha egy nagy cég Miskolcon, Székesfehérváron, Szombathelyen, bármely nagyvárosban toboroz, nagyon sok esetben akkor is vendégmunkást hoz be Magyarországra, ha a környező településeken vannak fellelhető magyar munkakeresők, munkanélküliek” – mutatott rá az ellenzéki politikus. Példaként a 4000 fős lakosságú Tab esetét említette, ahová úgy vittek 400 filippínó vendégmunkást, hogy közben a környező falvak tele vannak magyar álláskeresőkkel.

A helyzet az Magyarországon, hogy normális bérszínvonal mellett a magyar emberek is el tudnák látni ezeket a munkaköröket

– hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel.

Rámutatott: miközben egy multi átlagosan napi 4000 forintot, azaz havi 120 ezer forintot költ egy vendégmunkás lakhatására, a magyarok semmit sem kapnak. Leszögezte: ha ezt a 120 ezer forintot hozzácsapnák a magyarok fizetéséhez, akkor könnyen találnának az üres álláshelyekre magyar jelentkezőt is.

A Jobbik Magyar Kvóta című programjában azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy csak olyan cég kaphasson állami támogatást, amely legalább 90 százalékban magyar dolgozókat foglalkoztat. Amelyik cég pedig ezt megszegi, attól „büntetőkamatokkal együtt fizettesse vissza az állam a támogatás összegét” – nyomatékosította Z. Kárpát Dániel. Szerinte legalább olyan szigorral kellene fellépni a szabályszegő multikkal szemben, mint ahogy a bankok fellépnek a hitelüket nem törlesztő magyar adósokkal szemben. Ehhez vár a Jobbik kormányzati szándékot. Z. Kárpát Dániel szerint a multiktól beszedett pénzből lehetne támogatni a magyarok átképzését, lakhatását.

Az utóbbi időben számos olyan hír borzolta Miskolcon a kedélyeket, hogy külföldi multinacionális vállalatok távol-keleti, ázsiai munkaerőt hoznak a városba

– mondta el Szarka Dénes önkormányzati képviselő.

Hozzátette: meg nem erősített hírek szerint ezzel egy időben a magyar munkavállalóktól elköszöntek. Ez komoly feszültségeket okoz a városban. Itt kiemelte az Avas lakótelep helyzetét, ahol nemrégiben egy munkásszálló építését kezdték meg. Azt még nem tudni, hogy ide magyarok, vagy – az országos tendenciának megfelelően –, vendégmunkások fognak-e érkezni, hiszen „már bőven százezer fölött jár azoknak a külföldi vendégmunkásoknak a száma, akik messziről, Távol-Keletről, aki tudja, hogy honnan érkeznek ide Magyarországra és Miskolcra” – mutatott rá. Szarka Dénes kiemelte: a munkásszálló építéséről, illetve az azzal kapcsolatos tervekről sem az önkormányzatot, sem az Avas lakosságát nem tájékoztatták. Szerinte ez alapvető kötelessége lenne a beruházóknak.

Nem mindegy az, hogy itt most százszámra honnan érkeznek ide emberek. Ezt pontosan tudjuk, hogy okozott már problémákat

– utalt vissza Szarka Dénes arra, amikor a Fészekrakó Program keretében költöztettek családokat az Avasra.

„Nyilvánvalóan most sem problémamentes a helyzet, folyamatosan küzdünk mi is önkormányzati szinten olyan családokkal, olyan csapatokkal, akik a közösségi együttélés normáit nem képesek betartani, ami egy ilyen sűrűn lakott helyen extrán érinti a lakosságot” – közölte.

Szarka Dénes úgy látja, hogy a legfontosabb az lenne, hogy tájékoztassák a lakosságot és az önkormányzatot a városban zajló beruházásokról, illetve folyjon egyeztetés ezekről a tervekről, kérdezzék meg az emberek és a városvezetés véleményét is.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)