Bíróság: Kocsis Máté hazudott, Demeter Márta nem hozott nyilvánosságra titkos adatokat

Bíróság: Kocsis Máté hazudott, Demeter Márta nem hozott nyilvánosságra titkos adatokat

Szinte a teljes parlamenti ciklust végigkísérte Demeter Márta írásbeli kérdését követő fideszes hisztéria; az egész kormányoldali gépezetet beindította az a kérdés, miszerint Orbán Viktor lánya utazott-e egy honvédségi csapatszállítógéppel. 

Visszatekintve eléggé furcsán hangozhat, de az ominózus kérdéseit Demeter Márta még 2018. október 16-án tette fel az illetékes minisztériumnak, és ott tartunk, hogy 2022 márciusában még mindig nem született jogerős ítélet a politikus ügyében (jellemző, hogy amíg korábban 3 éves börtönnel is fenyegették, és nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették, az ellene folytatott bírósági perben "csupán" hivatali visszaéléssel vádolják, és pénzbüntetésre ítélnék...). Ugyanakkor számos alkalommal kimondták bíróságok, a fideszes politikusok hazudtak Demeter Mártáról.

A hétvégén egy újabb - még nem jogerős - ítéletről számolt be Demeter Márta a Facebook-oldalán:

"A korábban kormányszóvivősködő Hollik István után most a Fidesz frakciót vezető Kocsis Mátéról mondta ki a bíróság, hogy valótlanságot állított, amikor arról írt a közösségi oldalán 2021 januárjában, hogy a képviselői eskümet megszegve, a minősített adatokról szóló törvényeket tudatosan megsértve, szigorúan titkos adatokat hoztam nyilvánosságra. Pert nyertünk Schiffer Andrással!"

Az országgyűlési képviselő szerint a több mint 3 éves hazugságáradat során mindenki láthatta, mi a Fidesz taktikája: addig ismételgetni a hazugságokat, hogy mindenki elfogadja azokat valóságnak. "Ez a taktikájuk mindenben, amivel igyekeznek megtéveszteni a magyar embereket" - tette hozzá. 

Kocsis Máté 2021. január 15-én ezt írta a Facebook-oldalán:

„Demeter Márta persze nem a hazugsága miatt áll most bíróság elé, hanem azért, mert esküjét megszegve, a minősített adatokról szóló törvényeket tudatosan megsértve, szigorúan titkos adatokat hozott nyilvánosságra, ezzel pedig közvádas bűncselekményt követhetett el.” 

Úgy tudjuk, hogy a bíróság viszont megállapította, a valóság ezzel szemben az, hogy

Demeter Márta az állításban szereplő törvénysértést soha nem követte el, minősített adatot nyilvánosságra nem hozott, vele szemben a minősített adatok védelméről szóló törvény megsértése miatt eljárás nem folyt, vele szemben minősített adattal visszaélés miatt vádemelés nem történt. 

Kocsis Máté tehát valótlanul állította azt, hogy Demeter Márta szándékosan elkövetett minősített adattal visszaélés vádjával került volna bíróság elé, amivel megsértette az ellenzéki politikus jóhírnévhez fűződő jogát.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy másik hasonló perben a bíróság másodfokon is kimondta, hogy hazudtak a fideszesek, amikor államtitoksértéssel vádolták Demeter Mártát. A Fővárosi Törvényszék első fokon azt állapította meg júniusban, hogy Hollik István kormányszóvivő a 2019. február 12-én tartott sajtótájékoztatóján hazudott arról, hogy Demeter Márta minősített adatokat szivárogtatott volna ki annak érdekében, hogy pártpolitikai előnyhöz jusson. Ez a döntés vált októberben jogerőssé.

Nemzetbiztonsági kockázat? Kizárták a nyilvánosságot Demeter Márta bírósági tárgyalásáról

Ma tanúmeghallgatásokkal kezdődött el Demeter Márta büntetőpere hivatali visszaélés bűntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, abban az ügyben, amely valójában egy parlamenti írásbeli kérdéssel kezdődött 2018 októberében. Azonban az eljáró Sándor Erika bíró zárt tárgyalást rendelt el, azzal indokolva, hogy a bizonyítási eljárás során a Honvédség szervezeti felépítésére, személyi állományára és felszerelésére vonatkozó adatok is előkerülnek, amelyek azonban 30 évig titkosak.

Emlékezetes, az LMP-s Demeter Márta egy iratbetekintés után két kérdéssel fordult írásban Pintér Sándor belügyérhez:

  1. Nem tartja-e aggályosnak, hogy a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében szállíthatja a miniszterelnök lányát?
  2. Tudtak-e az illetékes szervek arról, hogy egy, a biztonsági szervek védelme alatt álló személlyel egy háztartásban élő családtagot a Magyar Honvédség gépén kiképző repülés közben utaztattak?

Orbán Viktor miniszterelnök családját érintő kérdésekből később aztán nemzetbiztonsági ügyet fabrikált a Fidesz.

Beváltották a fenyegetést - a Fidesz Demeter Márta elhunyt édesanyját sem kíméli

Volt már aljas a Fidesz és különböző kapcsolt szervezeti egysége (például internetes felületei, vagy valamelyik általuk megszállt állami szervezet), de a mai nap tényleg sikerült átlépniük egy határt, amelyet jó érzésű ember meg sem közelítene.

Fideszes képviselők emiatt még 2018 októberében feljelentették, miközben azt követelték, hogy pártja hívja őt vissza a tisztségeiből, novemberben a lakájmédia már arról cikkezett, hogy az ügyészség is nyomoz ellene. Idén januárban Kövér László házelnök elintézte, hogy visszavonják a NATO parlamenti közgyűlési tagságát, és februárban már nemzetbiztonsági kockázattá is minősítették Demeter Mártát, így elmondhatta magáról azt a kétes dicsőséget, hogy 1990 óta ő az első olyan képviselő, akit kizártak egy parlamenti bizottságból. Demeter Mártát azóta 3 éves börtönnel is fenyegetik.

A másik front sokkal személyesebb jellegű volt. A politikus elhunyt édesanyjának adataival élt vissza a kormánysajtó, és azt állították, hogy kiváltságos eljárást akart kijárni neki a politikus, miközben csak annyit szeretett volna elérni, hogy az végső stádiumban lévő édesanyjával tölthesse a kórházban az utolsó napokat.  Erre nem került sor, a képviselő kiszivárgott kérelmét a NAIH szerint a kórház parancsnoka kérte ki a kulcsra zárt kórlaptárból.