A Jysk sem nyit ki december 24-én, a Fidesz-kormány továbbra is ellenáll a karácsonyi boltzárnak

A Jysk sem nyit ki december 24-én, a Fidesz-kormány továbbra is ellenáll a karácsonyi boltzárnak

A Lidl, Rossmann, CBA, Mountex és a Penny után most újabb bolthálózat jelentette be, hogy zárva tartanak szenteste napján. Ugyan a Jobbik-Konzervatívok többször nyújtott be erre vonatkozó törvényjavaslatot, de a kormánypárti képviselők mindannyiszor leszavazták.

Balassa Péter jobbikos képviselő ötödszörre is benyújtotta pártja javaslatát, miszerint december 24-én egyáltalán ne nyissanak ki a kiskereskedelmi egységek, tehát a dolgozók nyugodtan tölthessék ezt a napot otthon a családjukkal. A Fidesz hiába nevezi magát családbarátnak a képviselői most is úgy döntöttek, hogy szenteste napja továbbra is maradjon munkanap sokaknak.

A Jysk vezetősége is úgy döntött, hogy számukra fontosabb a dolgozóik lelki jóléte, mint az a fél napnyi bevétel.

A Jysk 94 áruháza országszerte zárva tart december 24-én – jelentették be, azonban ez nem rendhagyó döntés a lakberendezési áruház esetében, mivel már az elmúlt hat évben is ez volt a gyakorlat. A cég emelett a dolgozók bérének megemeléséről is döntött.

2023 december 1-től átlagosan 20 százalékkal emelik meg majd a fizetéseket. 2022. január óta a Jysk áruházaiban dolgozók bére átlagosan összesen 45 százalékkal lett magasabb. A vállalatnak Magyarországon a kiskereskedelmi üzletágban több mint 800 munkavállalója van, az ecseri logisztikai központtal együtt pedig ezer fő felett van a magyarországi dolgozóik száma.

Korábban a Lidl, a Rossmann, a Mountex és a Penny bejelentette, hogy nem nyitnak ki szenteste napján.

A Fidesz-kormány továbbra sem hoz központi döntést a kérdésben, mivel számukra fontosabb, hogy jók legyenek az év végi számok.

(Címlapkép: A Jysk Kft. lakberendezési üzletlánc egyik üzlete a X. kerületi Sibrik Miklós út 30. szám alatt. Az áruházlánc skandináv hagyományokkal rendelkezik. MTVA/Faludi Imre)