Gulyás Gergely a kormányinfón próbálta megmagyarázni Orbán Brüsszeli bukását

Gulyás Gergely a kormányinfón próbálta megmagyarázni Orbán Brüsszeli bukását

A svéd NATO-csatlakozás, az orosz-ukrán háború, a budapesti bérletbotrány és az olasz antifa nő cellájában lévő állítólagos patkány kapcsán is elmondta, hogy nem a kormány a hibás, hanem a külső ellenségeink. Csak a szokásos.

Orbán Viktor lemondott vétójogáról, cserébe semmit sem kapott, viszont teljesen elszigetelődött Európában – ezt igyekezett megmagyarázni és pozitív fényben feltüntetni Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Sok más témáról is szó esett a csütörtöki kormányinfón.

„Mit, miért tesz a kormány?” címmel tartott csütörtökön kormányinfót Gulyás miniszter, ahol Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is jelen olt.

A kormányinfónak az emelte némileg a jelentőségét, hogy vele egy időben zajlott az az Európai Uniós csúcstalálkozó, amit csakis Orbán Viktor akadékoskodása miatt hívtak össze. Gulyás a Fidesz álláspontját hangoztatva úgy állította be, mintha ők állnának a béke pártján, az EU pedig háborúpárti lenne. Ez természetesen nem igaz, csak kormányzati propaganda. Azt viszont határozottan kijelentette: a kormány támogatja a szankciókat, amíg nem sértenek magyar érdekeket.

Gulyás úgy állította be, mintha a nagy EU-s tagállamok zsarolnának, pedig Orbán zsarol folyton vétóval.

A nap folyamán később kiderült, hogy Orbán Viktor ez egyszer pofára esett, és kénytelen volt elfogadni a többségi álláspontot. Természetesen ezt is győzelemként tálalta erről szóló videójában, és nyilván a pártállami propagandamédia is így fog beszámolni a miniszterelnök brüsszeli bukásáról.

Gulyás Gergely megnyugtatott mindenkit, hogy a fideszes státusztörvényt aláíró pedagógusok februártól már a megemelt bérüket fogják megkapni. Ezzel a diplomás átlagbér 71,1 százalékát érhetik el.

A bérlet-ügy is szóba került: a miniszter kifejtette, felhatalmazták Lázár Jánost, hhogy március 1-től kiterjesszék az ország- és vármegyei bérlet érvényességét.

Gulyás szerint nem volt patkány az olasz antifa nő cellájában.

A tavalyi brutális támadás miatt bíróság elé állított antifa ügye nemzetközi botrányt kavart. A fideszes miniszter szerint nincs másról szó, minthogy le akarják járatni Magyarországot. Szerinte luxus ugyan nincs a börtönökben, de általánosságban tisztaság van, patkány pedig nem volt a cellában.

Gyurcsányozással próbált meg az ellenzék ellen hangolni a Fidesz-kormány minisztere.

Gulyás Gergely Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára új lakásával kapcsolatban elmondta: „Engem az kevésbé érdekel, hogy Gyurcsány Ferenc és felesége hova költözik, az igazi szégyen az, hogy az elmúlt évtizedekben abban az Apró-villában laktak, amit zsidóktól koboztak el a II. világháborúban”.

A Budapest-Belgrád vasútvonalról elmondta, hogy még ebben a ciklusban elkészülhet, és ez az azt igénybe vevő utasoknak is jó lesz. A szintén sok százmilliárdos állami kiadással járó reptér visszavásárlásról azt mondta, az már heteken belül eldőlhet.

A nevetségesen könnyen kijátszható, és nem régiben még tovább gyengített vagyonnyilatkozati rendszer Gulyás szerint Európa egyik legerősebbike.

Gulyás megint elmantrázta, hogy a kormány támogatja a svéd NATO-csatlakozást, az csak a fideszes képviselőkön múlik.

Ehhez hozzátette azt az alaptalan érvet, hogy egyelőre azért nincs meg a többség, mert a kormánypárti képviselőkben nincs meg a bizalom Svédország iránt, a svéd miniszterelnök február 27-i látogatása viszont jó alkalom lesz erre. Tehát Svédországtól várják a megoldást a patthelyzetre.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén. MTI/Kovács Tamás)