Olyan üzleti körök is állhatnak a terheléses támadás mögött, amiknek sok múlik a kormány túlélésén

Olyan üzleti körök is állhatnak a terheléses támadás mögött, amiknek sok múlik a kormány túlélésén

"A kiesett napokat már nem lehet pótolni, hiába hosszabbították meg 2 nappal a szavazást, a hétfő-keddi időpont feltehetőleg nem fog annyi embert vonzani, mint amennyit az első szombat-vasárnap vonzott volna"

- válaszolta az Alfahírnek Németh Flóra Fanni, az Iránytű Intézet elemzője. Ugyanis egyelőre kevesebb szó esett arról, hogy az előválasztás hétvégi leállása mennyire írhatja át a jelöltek közti erőviszonyokat, illetve a pártok forgatókönyveit.

Az Iránytűnél sincs arra természetesen semmilyen modell, hogy a hétvégi leállás a számok nyelvén mit jelenthet, azonban az az elemző szerint egyértelmű, hogy a legbiztosabb és legelkötelezetebb szavazóbázissal rendelkező, elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban erős jelöltek veszítenek legkevésbé szavazatokat, vagy

ők akár előnyre is szert tehetnek.

"Ha ez így van, akkor Dobrev Klára és Karácsony Gergely az, akiknek most kevésbé kell aggódniuk"

- hangsúlyozta Németh Flóra Fanni, hozzátéve: a pártoknak tehát most mindent meg kell tenni, hogy mobilizálják a szavazóikat. 

Jobbik informatikai csapata: a tartalék megoldás jelentette az előválasztás mentsvárát

A Jobbik informatikusai észlelték szombat reggel az előválasztás rendszerét ért támadást, ami miatt annak folytatását hétfő reggelre halasztották. Bár az újraindulás sem sikerült zökkenőmentesre, és csak délelőtt 10 órakor vált elérhetővé az online előregisztráció felülete, azóta rendben zajlik a voksolás. De pontosan mi is történt és mi jelentette a megoldást?

Rákérdeztünk az ellenzék szombati kommunikációjára is, amely a kezdetben még sikerről beszélt, de a nap végére már a Karmelita urairól szólt. 

"Már kezdetben felmerült a terheléses támadás gyanúja, de később megjelent a közösségi média felületein, többek között Fekete-Győr András miniszterelnök-jelölt FB-oldalán is, hogy igazából csak a nagy létszám miatt állt le a szavazás"

- utalt az elemző

a momentumos politikus azon meglátására, hogy úgy lehet újraindítani a rendszert, ha "a mesterséges intelligenciának elmagyarázzák, ez nem hackertámadás, hanem ez a valóság, és feloldozzák a rendszert a blokk alól".

Ugyanakkor mégis az a lényeg, hogy végül egységes nyilatkozatot adtak ki az ellenzéki pártok és

egyéni szereplők szintjén sem jelent meg vádaskodás.

Fontos viszont, hogy jelenleg bizonyítékot a külső támadással kapcsolatban még nem publikáltak a szervezők, ezért jelenleg ez is csak egy narratíva és értelemszerűen, ha a Fideszt vagy a kormányt hibáztatják, még inkább a “demokrácia ellehetetlenítését” hangsúlyozzák - magyarázta.

Véleménye szerint a személyes adataink féltése csak némi kétséget okozhat az előválasztáson résztvevők esetében, hiszen ők amúgy is elkötelezettek egyik vagy másik párt mellett. Ugyanakkor Magyar György szombaton a Hit Rádió Gyújtópont című műsorában arról beszélt, hogy annak a veszélye is adott, hogy a szombat reggel leadott szavazatok elvesztek. Amennyiben ez valóban bekövetkezett, úgy ezen szavazatok pótlására már kevésbé számíthatunk - figyelmeztetett az Iránytű Intézet munkatársa. 

A Fidesz reakciója, amely egyelőre csak a "bénázás" volt, nagyban függhet attól is, hogy mennyire lesz erős az a narratíva, hogy ők állnak a támadás mögött. Ez pedig tehát a később előkerülő esetleges bizonyítékok alapján is változhat.

Előválasztás: célzott támadásról van szó a szervezők szerint

Sok mindenre felkészültek, de ilyen támadásra nem számítottak - mondta a 444-nek Hajdú Gergő, az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításáért felelős aHang kampányigazgatója. A szavazás reggel 6-tól indult online, míg a sátrak többsége csak reggel 8-kor nyitott.

S akkor a legfontosabb kérdés: kinek állhatott érdekében az előválasztás megzavarása?

"Nyilván az ellenzéknek nem érdeke, hogy kellemetlen helyzetbe hozza saját magát, tehát ezt a szcenáriót valószínűleg kizárhatjuk. A Fidesznek természetesen érdekében áll, hogy az ellenzéket egy kormányzásra képtelen entitásnak tüntesse fel, illetve egyes magyar vagy külföldi üzleti köröknek is állhat ilyesmi érdekében, akiknek sok-sok milliárdja múlik az Orbán-kormány túlélésén, ám komoly vizsgálat és bizonyítékok nélkül minden kétséget kizáróan nem állapítható meg a felelős"

- válaszolta Németh Flóra Fanni. 

Ahogy az ismert, két nap szünet után, hétfőn újra elindult az előválasztási folyamat, egyelőre komolyabb hibákról nem érkeztek hírek.