Vajon miért nem cáfolja a kormány? Tényleg a foci-Eb miatt nyitnak az iskolák?!

Vajon miért nem cáfolja a kormány? Tényleg a foci-Eb miatt nyitnak az iskolák?!

Sokatmondó a hallgatás.

A kormány, illetve a vezető kormánypárti politikusok kommunikációja - főleg a Parlamentben - hírhedten előre felkészített, gondosan megtervezett panelekből áll, ez is az egyik oka annak, hogy nem alakul(hat) ki párbeszéd a különböző viták során az Országházban. Ezért is sokatmondó, amikor a fideszes politikusok valamiről nem beszélnek. S ezt értsék szó szerint: hiába tesznek fel egy témával kapcsolatban kérdést, hiába provokálják esetleg őket, a kormánypárti politikus mintha nem hallanák meg az elhangzott szavakat.

Véletlen lenne?

Ez volt a helyzet szerdán a labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezése és az iskolanyitással kapcsolatos összefüggések taglalása kapcsán is.

Egyszerűen még csak cáfolni sem tudta a kormányoldal, hogy a labdarúgó-Eb budapesti, nézők előtt lejátszandó mérkőzései miatt nyitnák ki az iskolákat.

Tegnap számoltunk be arról, hogy a Jobbik arra figyelmeztetett, az UEFA elvárása szerint az MLSZ-nek április 7-ig kell jelezni, hogy mennyi nézőt vállal Budapest a júniusi Eb-meccsekre, illetve hogy április 19-én végleg pontot tesznek az idei labdarúgó-Európa-bajnokság ügyére.

„Furcsa egybeesés, hogy Orbán éppen a holnapi, április 7-i határidő előtt jelentette be a szakemberek szerint teljesen indokolatlan lazítást, egy olyan bűvös 2,5 milliós átoltottsági határszám ürügyén, amit egyetlen járványügyi szakember sem képes értelmezni és felfogni, hogy miért pont annyi… A másik érdekes egybeesés, hogy Orbán ugyebár éppen az UEFA végleges döntésével egy napon, vagyis április 19-én, hétfőn akarja mindenképpen újranyitni az iskolákat, annak ellenére, hogy a járványügyi szakemberek szerint ez a szintén ép ésszel megmagyarázhatatlan döntés óriási kockázatokat rejt magában, és hatalmas, akár komoly emberáldozatokat követelő kormányzati felelőtlenség” - közölte akkor a párt.

Illetve azt fejtegették, hogy

„nos, az nyilván lehetetlen, hogy egy teljhatalommal és éppen ezért kizárólagos felelősséggel bíró kormányfő annyira felelőtlen és könnyelmű legyen, hogy a saját monomániás hóbortjaihoz igazítsa a járványügyi döntéseket, ugye? Ezek a dátumbeli egybeesések, ugye, csak furcsa véletlenek?”

Gyanús a csend

Így valószínűleg az sem véletlen, hogy Dömötör Csaba propagandaállamtitkár Szabó Tímea napirend előtti felszólalásában elhangzott azon felvetésére, miszerint a rekordszámú halottszámmal egy időben megkezdett nyitásnak köze van-e a labdarúgó Európa-bajnoksághoz,

egyetlen szóval sem reagált.

Rétvári Bence még ennél is kínosabban szerepelt ma. Ugyanis Rig Lajos az azonnali kérdések során kétszer is konkrétan rákérdezett az Európa-bajnokság és az április 19-ei nyitás közti kapcsolatra, azonban az államtitkár még arra sem volt hajlandó, hogy az "Európa", a "bajnokság", vagy épp a "futball" szavakat a szájára vegye.

A Jobbik egészségügyi szakpolitikusa egyébként azt kérte Rétváritól, hogy

nyugtassa meg az embereket, nem egy fociimádó miniszterelnök hóbortjai miatt lesznek a következő áldozatok.

Arra is emlékeztetett, hogy a 2,5 millió oltásra való hivatkozás (ami nem azonos azzal, hogy hazánkban van 2,5 millió koronavírussal szemben védett ember) a szakmai szervezetek szerint kockázatos.

Mindenki titakozik

Már az április 19-ei nyitás ötletének kipattanása után megfogalmazta kritikáit Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki az Alfahír érdeklődésre egy furcsa átverésnek nevezte azt, hogy

úgy indul be a pedagógusok oltási programja, hogy a nyitáskor még egészen biztosan nem lesz védettségük.

A Pedagógusok Szakszervezete elnöke, Szabó Zsuzsanna az N1TV-nek nyilatkozott arról, hogy egy korai iskolanyitás akár a koronavírus-járvány negyedik hullámát is beindíthatja.

„Ha a járványhelyzet megengedi, akkor májusban ütemezetten meg lehet nyitni az iskolákat, de tekintettel lenni arra is, hogy május elején lesznek az érettségi írásbeli vizsgák, ezért addig nem tartjuk szerencsésnek a középiskolák megnyitását”

- fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Az ADOM Diákmozgalom is arra szólította fel a kormányzatot, hogy ne vezessenek be kötelező jelenléti oktatást április 19-étől. A szervezet elnökségi tagja az Alfahírnek arról beszélt,

„hogyha nem alakul ki a védettség, akkor nem érdemes megnyitni az iskolákat, mert ezzel a diákokat és a tanárokat is csak veszélybe sodorják”.

Gyakorlatilag ugyanezen az állásponton van a nyíregyházi háziorvos is.

„Esélyét sem látom, hogy egy-két héten belül elérhető legyen a pedagógusok, a gyerekek és a szülők tervezett oltottsági szintje, ami majd lehetővé tenné az iskolanyitást. De, ha elérné is, az első oltás csak kis védettséget biztosít számukra. Tehát legalább egy, másfél hónap múlva lehetne az iskolanyitás, de akkor felmerül a kérdés, hogy akkor meg már van-e még értelme május közepén nyitni?”

- közölte lapunkkal Bélteki Béla. De a Magyar Orvosi Kamara szerint is túl korai még a nyitás. 

Sőt, még az MLSZ is megszólalt az ügyben, igaz, azt nem árulták el, hogy hány nézőt engednének be az új Puskás Aréna, de azt elismerték,

„az UEFA célja az, hogy bő két hónappal az Európa-bajnokság kezdete előtt a szurkolók, jegyvásárlók pontos képet kapjanak arról, van-e teendőjük, milyen feltételek, járványügyi előírások mellett léphetnek be a stadionokba.”

Szóval, miközben már mindenki azt találgatja, hogy miért éppen április 19., és ennek mennyi köze van az Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseihez, erről senki nem tájékoztatta a kormánypárti politikusokat, így nem is tudtak mit felolvasni a válaszukban.

Mindenesetre a holnapi Kormányinfóra elküldtük ezeket a kérdéseket, reméljük, addigra kitalálnak valami választ.