Megsemmisítette a Kúria a debreceni akkugyár-beruházásra kiadott katasztrófavédelmi engedélyt

Megsemmisítette a Kúria a debreceni akkugyár-beruházásra kiadott katasztrófavédelmi engedélyt

A legfelsőbb bíróság új eljárásra utasította a hatóságot, mivel az megsértette a nyilvánosságra -kifüggesztés, közmeghallgatás- vonatkozó szabályokat – számolt be Schiffer András ügyvéd.

„Jelen pillanatban a debreceni CATL-beruházásnak nincsen katasztrófavédelmi engedélye. A Debreceni Törvényszék ítéletét ugyanis megváltoztatta, a vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági engedélyét pedig megsemmisítette ma a Kúria” – nyilatkozta a 24.hu-nak Schiffer András ügyvéd.

„Győzelem! Stop Akkugyár!”

Így kezdődik a korábbi országgyűlési képviselő a Facebook-bejegyzése, melyben arról írt, hogy az általa képviselt Horváth Nándor László debreceni polgár felülvizsgálati kérelmének helyt adva a Kúria megváltoztatta a Debreceni Törvényszék ítéletét és megsemmisítette a vármegyei katasztrófavédelmi hatóságnak a debreceni CATL-beruházásra kiadott engedélyét. Hozzátette: a hatóságot új eljárásra utasították, mivel a hatósági eljárás a biztonsági jelentés kiegészítése tekintetében megsértette a nyilvánosságra -kifüggesztés, közmeghallgatás- vonatkozó szabályokat.

Schiffer a 24.hu kérésére bővebben kifejtette a Kúria indoklását: „A hasonló eljárásokhoz hozzátartoznak a nyilvánosság bevonására vonatkozó szabályok, tehát ebben az esetben az iparbiztonsági jelentés. Miután a közmeghallgatásra kiderült, hogy ez kiegészítésre került, így az iparbiztonsági jelentés kiegészítését ki kellett függeszteni és így lehetett volna közmeghallgatásra bocsájtani.”

A Kúria az ítéletével azt állapította meg, hogy ugyan a biztonsági jelentés vonatkozásában betartotta a beruházó a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat, csakhogy közben született egy kiegészítése a biztonsági jelentésnek, melynek ráadásul az egyik pontja olyan anyagokra, olyan veszélyes anyagokra vonatkozik, mely nyilvánvalóan érinti a lakosságot, így a felperes állampolgárt is. Ennek vonatkozásában nem tartották be a nyilvánosságra vonatozó szabályokat.

A kínai CATL Debrecenben épülő akkumulátorgyára a Fidesz erőltetett akkumulátorgyár-telepítési programjának zászlóshajója. Ha megépül, ez lesz Európa legnagyobb akkumulátorgyára, amely 100 GWh-t elérő éves kapacitása miatt hatalmas elektromosság- és vízigényével terhelné Debrecent és környékét.

A Jobbik-Konzervatívok a kínai akkugyárral kapcsolatban hangsúlyozta: „Debrecennel az a kormány terve, hogy létesíteni fog egy olyan migránstelepet, egy migránsgettót, ahova számolatlanul fogják behozni azokat az ázsiai migránsmunkásokat keletről, akiknek azt a célt szolgálják, hogy elvegyék a debreceni emberek munkáját, és hogy alacsonyan tartsák a debreceniek fizetését.” Tehát az Orbán-kormány összességében a 300 milliárd forintot is meghaladó közpénztámogatása nem magyar munkahelyekre fog elmenni.

A Magyar Tudományos Akadémia is komoly aggodalmának adott hangot az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)