Rossz hír a rendőröknek: a 38 600 forintos rendvédelmi alapon nem emel a kormány

Rossz hír a rendőröknek: a 38 600 forintos rendvédelmi alapon nem emel a kormány

Van egy jó és egy rossz hír a rendvédelmi dolgozók számára - mindkettő a jobbikos Sas Zoltán napirend előtti felszólalása után vált nyilvánvalóvá. 

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke fontos nemzeti kérdésekben a nemzeti minimum meghatározása érdekében szólalt fel, amiben álláspontja szerint pártpolitikán felül egyet lehet érteni.

Az egyik ilyen a 14(!) éve változatlan 38 600 forintos rendvédelmi illetményalap,

amely súlyos problémákat jelent az állomány számára. Sas Zoltán szerint felmerül, hogy egy rendőrnek választania kell a családalapítás és szolgálat között, ugyanakkor

méltatlan azt várni a rendvédelmi dolgozóktól, hogy lemondjanak a családról vagy a lakhatásról.

De nemcsak a méltatlan bérek, hanem a nehéz szolgálati körülmények is generálják a leszerelési hullámot. A rendőröktől többlet feladatot várnak el a dél határon, ahol az illegális bevándorlók naponta próbálnak meg erőszakosan áttörni a határon, valamint "megnyílt a második front", a keleti határ biztosítása is újabb kihívást jelent. 

A Jobbik szerint a rendőrök fizetését meg kell emelni, illetve önálló határőrségre van szükség, amely napi 24 órában, az év 365 napján teljesít szolgálatot, akár a rendőrség kötelékén belül is. Ugyanakkor Sas Zoltán szerint a valódi megoldást a határvédelmi századok visszaállítása jelentené, ami évtizedekre bebetonozná a határaink biztonságát.

Rossz hír

Rétvári Bence államtitkár válaszában nem tért ki a 38 600 forintos rendvédelmi illetményalapra. Arról beszélt, hogy a kormányzat a duplájára emelte a rendvédelemre fordítható költségvetési keretet. Illetve elégedettségét fejezte ki, hogy végül nem történt tömeges leszerelés, csak néhány száz rendőr (szerinte mindössze 1 százalék) hagyta ott az állományt.

Építés helyett csak tovább rombolták a rendvédelmi pályát

Gyakorlatilag semmi nem változik a rendvédelemben, hiába látszik a napnál is világosabban, hogy a rendkívül magas mértékű pályaelhagyás és a valamikori túljelentkezés helyett tapasztalható embervadászat az alacsony bérekre és a rossz munkakörülményekre, valamint a szétvert életpályára vezethető vissza.

Jó hír

Szemben az eddig trendekkel, az Orbán-kormány aktuálisan megszólaló államtitkára most hajlandó volt a határőrség visszaállításáról beszélni (persze, ezt megelőzte az a tény, hogy tegnap Orbán Viktor is elismerte határőrség szükségességét). Ugyanis a Jobbik hiába kéri már hosszú-hosszú évek óta az állomány felállítását, azt a Fidesz vagy lesöpörte az asztalról, vagy egyszerűen nem vett róla tudomást.

A Jobbik (ismét) a határőrség visszaállítását követeli

Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke kedden sajtótájékoztatón figyelmeztetett arra, a bevándorlás kérdésével - a járvány első hullámának elmúlta után - ismét foglalkozni kell, méghozzá hosszútávon. Emlékeztetett, február 28-án döntött úgy Recep Tayyip Erdoğan török elnök, hogy megnyitja nyugati határait az Európába vágyó bevándorlók előtt, és március elején senki nem gondolta volna, hogy nem ez ügy fogja uralni az uniós politikát. 

Jó példa erre Kontrát Károly államtitkár, aki 2020-ban a Nemzetbiztonsági bizottság akkori jobbikos elnöke, Stummer János határőrségre vonatkozó felszólítására adott válaszában ki sem ejtette a határőrség szót (KLIKK IDE a jegyzőkönyvért) ...

Benyújtották a határőrség visszaállításáról szóló javaslatot, mutatjuk, miért fontos ez

Ismét felszólítja a kormányt a Jobbik a határőrség visszaállítására, a 2008-ban megszüntetett szervezet újjászervezéséről szóló határozati javaslatot Z. Kárpát Dániel alelnök és Jakab Péter pártelnök benyújtotta az országgyűlésnek. Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese pedig Facebookra feltöltött videójában magyarázza el, miért fontos az, hogy a javaslatot végre elfogadja a Fidesz.

Mindenesetre - bár konkrétumok nélkül - Rétvári Bence arra tett ígéretet, hogy a rendőrséget tehermentesítik (végre), igaz, arra sem adott választ, hogy miért nem lehetett ezt néhány/jó pár évvel ezelőtt meglépni. 

Brenner Koloman: önálló határőrségre van szükség!

A soproni régió határmenti lakosai már eddig is rengeteg illegális határátlépési esetről számoltak be Dr. Brenner Kolomannak, most azonban videót is kapott arról, hogyan is zajlik a határsértés - számolt be Facebook oldalán az Országgyűlés jobbikos alelnöke. A magyar néppárt politikusa a posztban megtekinthető videót egy répcevisi lakostól kapta.