A bíróság szerint hazugság volt, hogy Demeter Márta nemzetbiztonsági titkokat hozott volna nyilvánosságra

A titokzatos honvédségi Airbus
A titokzatos honvédségi Airbus
Újvári Sándor/MTI

Újabb érdekes fordulattal gazdagodott Demeter Márta ügye azzal a titokzatos ciprusi katonai repülőgéppel kapcsolatban, ugyanis az LMP közlése szerint a politikus másodfokon is pert nyert a kormánypárti Origoval szemben;

a portálnak le kell írnia, hogy hazudtak: az LMP társelnöke nem hozott nyilvánosságra nemzetbiztonsági titkokat.

"Bírósági döntés van arról, hogy a kormánypropaganda az elmúlt hónapokban ténybeli alap nélkül támadta az LMP társelnökét. Ennek a kiváltó oka az volt, hogy Demeter Márta a kormányzat számára kényes ügyeket tárt fel képviselői munkája során"

- hangsúlyozta a ellenzéki párt.

Emlékezetes, még 2018. október 16-án 12:22-kor jelent meg egy cikk a Mércén arról, hogy Demeter Márta két írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez:

  1. Nem tartja-e aggályosnak, hogy a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében szállíthatja a miniszterelnök lányát?
  2. Tudtak-e az illetékes szervek arról, hogy egy, a biztonsági szervek védelme alatt álló személlyel egy háztartásban élő családtagot a Magyar Honvédség gépén kiképző repülés közben utaztattak?

A politikus azzal indokolta a felvetéseit, hogy szeptember közepén, a kecskeméti repülőbázison tett iratbetekintése során kiderült számára, hogy a Magyar Honvédség által vett egyik Airbus A-319-es repülőgéppel kiképző repülés keretében utazott szeptember elején Orbán Flóra, Pafosz szigetéről Budapestre. Az utasok szállítását az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnoka engedélyezte.

A kormányzati agytröszt azonban most nem volt olyan elnéző, mint amikor a Gaith Pharaon ügyeit, állampolgársági kérelmét tárta fel Demeter Márta, még aznap komoly ellentámadásba kezdett a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Első lépésként a cikk megjelenése után nemsokkal arra szólították fel a sajtót, hogy töröljék a felületükről az anyagot, de ezzel még közel sem volt vége annak keddi napnak.

14:15-kor jelent meg az Origo felületén egy névtelen cikk, amelyben igyekeztek cáfolni azt, hogy Orbán Viktornak köze lenne a repülőúthoz. Az Origo a saját információira hivatkozva arról írt, hogy a nyár folyamán teljesített szolgálatot Cipruson Orbán L. százados is, akit meglátogatott családja, felesége és a kétéves kislánya, Flóra.

Majd 18:33-kor jött a következő híradás a portálon, akkor már az MTI-re hivatkozva. A Honvédelmi Minisztérium ugyanis azt közölte a távirati irodával, hogy

"a miniszterelnök vezetéknevével egyező nevű tiszt egyéves külszolgálaton tartózkodott Cipruson. Ez idő alatt - a százados saját költségén - a felesége és a miniszterelnök egyik lányával azonos nevű kislánya is kint tartózkodott".

A folytatás ezután ismert, a Fidesz és kapcsolt szervei - így az ügyészség, a parlament és a "sajtó" - teljes dühvel támadt az LMP-s politikusra, hiába is hangsúlyozta több fórumon is Demeter, hogy nem ő, hanem a kormányzat hozott nyilvánosságra szenzitív adatokat.

Fideszes képviselők még októberben feljelentették Demeter Mártát, miközben azt követelték, hogy pártja hívja őt vissza a tisztségeiből, novemberben a lakájmédia már arról cikkezett, hogy az ügyészség is nyomoz ellene. Idén januárban Kövér László házelnök elintézte, hogy visszavonják a NATO parlamenti közgyűlési tagságát, és februárban már nemzetbiztonsági kockázattá is minősítették Demeter Mártát, így elmondhatta magáról azt a kétes dicsőséget, hogy 1990 óta ő az első olyan képviselő, akit kizártak egy parlamenti bizottságból.

Mindezeket pedig arra alapozva, hogy a politikus nemzetbiztonsági titkokat hozott nyilvánosságra.

Beváltották a fenyegetést - a Fidesz Demeter Márta elhunyt édesanyját sem kíméli | Alfahír

Arról már több alkalommal is beszámoltunk, hogy a Fidesz bosszúhadjáratot folytat az LMP társelnöke ellen, ennek részeként a fideszes Kövér László nemzetbiztonsági kockázatot kreált belőle, de nyomoz utána a korábbi fideszes Polt Péter vezette főügyészség is.

Egyébként jellemző a magyar politikai életre, hogy az LMP-s politikust az ellenzéki sajtó azon része is igyekezett hitelteleníteni, amely vagy Puch Lászlón (Népszava), vagy pedig Németh Sándoron (ATV) keresztül függ közvetve az állami hirdetésektől. A Népszava néhány nappal ezelőtt már kénytelen volt leközölni egy helyreigazítást:

"A 2019. március 23-án közzétett, "Demeter Márta sem tudhatja, miért akadt fel az átvilágításon" c. cikkünkben hamisan állítottuk, hogy Demeter Márta nyilvánosságra hozta egy Cipruson szolgáló katona érzékeny adatait; a valóság ezzel szemben az, hogy az érzékeny adatokat a kormányzat tette közzé."

Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy ez mennyiben befolyásolja az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi döntését, miszerint Demeter Márta megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

1
1
sss
2019. október 14. | 16:24
Ő az a polgármester, aki szabályosan elmenekült kollégánk elől.
Ő az a polgármester, aki szabályosan elmenekült kollégánk elől.
A volt miniszter értékelt: nem túl meglepő módon, nincs megelégedve az eredménnyel.
Bárhogy is próbálja kommunikálni az eredményeket a Fidesz, sikerült a NER-en sebet ejteni: a Fidesz korántsem folytathat tovább következmények nélküli, akadálymentesített politizálást. Vélemény.
A tegnapi önkormányzati választás átrajzolta a politikai erőviszonyokat, stratégiai irányt mutatott az ellenzéknek a kormányváltás célja felé, megtörte a Fidesz 2006 óta tartó győzelemsorozatát az országos választásokon, és rámutatott az Orbán-rendszer gyenge pontjára. Az ellenzék terepet, felelősséget, eszközöket kapott az építkezésre és a kormányváltó alternatíva kimunkálására.