10 milliárd forintból épül kínai akkumulátor-összeszerelő üzem ezúttal Fóton

10 milliárd forintból épül kínai akkumulátor-összeszerelő üzem ezúttal Fóton

A kínai vegyianyag-elosztóközpontnál már azt hihettük, hogy megússzuk, de ez a hét sem múlhat el egy új akkumulátorgyár bejelentése nélkül. Szijjártó ezúttal a fótiakat boldogította a hírrel.

Büszke lehet magára Szijjártó Péter fideszes külügyminiszter: a keleti nyitás nevében úgy kinyitotta hazánkat a Kínai Népköztársaságnak, hogy ezen a héten ez már a második kínai nagyberuházás – igaz, a másikat nem jelentették be, csak kiszivárgott.

Terjeszkednek a kínaiak: ebben a hónapban ez a harmadik kínai nagyberuházás!

A nem régiben bejelentett, nagy botrányt kavart ácsi akkumultorgyár, és a helyi tiltakozás ellenére Soroksárra tervezett vegyianyag-elosztóközpont után itt a harmadik:

A BYD kínai elektromosautó-gyártó 10 milliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Fóton – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a kínai Sencsenben.

A kínai üzem felépítését 1 milliárd adóforintunkból támogatja a Fidesz, azaz munkahelyenként 10 millió forintot fizetünk a kínaiaknak.

A körülbelül tízmilliárd forint költségű elkészülő beruházás első körben száz új munkahelyet fog teremteni, a kormány ehhez nagyjából egymilliárd forintos támogatást biztosított – mondta a miniszter. Ebből könnyen kikalkulálható, hogy munkahelyenként 10 millió forintunkat adja a kormány a kínaiaknak. De nem csak az adóforintjainkkal fizetünk: az akkumulátor-összeszerelő üzem létesítése átalakítja a környékbeliek lakókörnyezetét.

Az összeszerelő üzem létesítése egybevág a kormány oktatás- és társadalompolitikájával.

Szijjártó Péter szerint fejlődésünk kulcsa, hogy ilyen és ehhez hasonló akkumulátorgyárak, összeszerelő üzemek létesüljenek.

"Azok az országok, amelyek az elektromos autóipari beruházások egy nagyobb részét magukhoz tudják vonzani, sokkal gyorsabban fognak növekedni, mint a többiek, sokkal több új munkahelyet fognak tudni létrehozni, sokkal több munkahelyet fognak tudni megvédeni [...]"nyilatkozta a fideszes miniszter.

Más kérdés, hogy ezek a gyárak legnagyobbrészt kis hozzáadott értékű tevékenységet végeznek, így leginkább alacsonyan képzett munkaerőre van szükség, akiket alacsony bérekért dolgoznak, ezzel méginkább lenyomva a magyarországi bérszínvonalat. Amennyiben pedig nem találnának megfelelő minőségű vagy mennyiségű munkaerőt, akkor könnyen helyettesítik a magyarokat külföldről behozott, import vendégmunkásokkal.

'98-ban Orbán még egészen mást gondolt az akkumulátor-üzemekről:

(Címlapkép: Szijjártó Péter/facebook)