Szijjártó szerint a Fidesz a legsikeresebb EPP-tagpárt - íme 7 intézkedés, ami ezt cáfolja

Szijjártó szerint a Fidesz a legsikeresebb EPP-tagpárt - íme 7 intézkedés, ami ezt cáfolja

Mint tegnap megírtuk, az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja szerdán megszavazta a frakció alapszabályának módosítását, amely többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának felfüggesztését, illetve kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

Néppárt: 148-an támogatták (a Fidesz elleni) módosítót, és csak 28-an ellenezték

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet - közölte Pedro Lopez de Pablo, az EPP EP-frakciójának alelnöke szerdán a Twitteren. A módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

Erre válaszul a Fidesz mind a 12 európai parlamenti képviselője kilépett szerdán az Európai Néppárt frakciójából, és egyelőre függetlenként folytatják a munkájukat.

Gyorselemzés a Néppártból való kilépésről: Orbán Viktor mindent alárendel a '22-es választásoknak

A Fidesz és Magyarország számára is negatív hatással bír a Néppárttal való szakítás - szögezte le mindjárt az elején Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője. Ezt azzal magyarázta, hogy a Fidesz nem tud átülni egy másik olyan képviselőcsoportba, amelyik hangsúlyos szerepet játszik az EU-irányításában, bár még elképzelhető olyan átmeneti megoldás is, hogy Deutsch Tamásék kívülről támogatják az EPP-t.

Manfred Weber az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője arról beszélt, hogy a Fidesz az elmúlt években eltávolodott az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata értékeitől, a magyar párt már nem ugyanazon az alapokon áll, mint kezdetben a pártcsoport alapítói.

Érdekesség azonban, hogy Hölvényi György bejelentette, az "önálló arcéllel" rendelkező, a valóságban azonban mérhetetlen támogatottsággal rendelkező KDNP továbbra is marad az Európai Néppártban.

A politikai logika alapján egyértelmű volt, hogy a fideszes politikusok igyekeznek majd valahogyan "kihátrálni" a számukra kínos történések mögül, értelmes magyarázat híján azonban jól láthatóan marad a személyeskedés és a másik fél mocskolása.

Nem tett másként a Külgazdasági és Külügyminiszter sem: Szijjártó Péter csütörtök reggeli Facebook-posztjában arról értekezett, hogy miközben Európában naponta emberek ezrei halnak meg és emberek tízezrei fertőződnek meg a koronavírus miatt, addig "a havonta sokezer eurót kereső" Manfred Weber nem a dolgát teszi, hanem azzal volt elfoglalva, hogy 

"a legsikeresebb EPP-tagpárt eltávolítását szervezte és az ehhez szükséges bürokratikus trükkökön agyalt."

Manfred Weber az Európai Parlament legnagyobb frakcióját vezeti. Európában naponta emberek ezrei halnak meg és emberek...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2021. március 3., szerda

A külügyminiszter tehát páros lábbal szállt bele Weberbe, akiről azt írta továbbá, hogy szégyellje magát, hozzátéve, "jó, hogy végre nem tartozunk olyan frakcióhoz, amit egy ilyen ember vezet."

Nos, érdemes egy pillanatra megállni és átgondolni, hogy ezekben a valóban vészterhes időkben, amikor a járvány miatt vállalkozások tízezrei zártak be vagy kerültek csődközelbe, drámaian megugrott a munkanélküliek száma, a követhetetlen oltási tervnek köszönhetően pedig óriási a bizonytalanság, addig a luxusrepülővel a Maldív-szigeteket sűrűn látogató NER-elit milyen ügyeket tartott fontosnak az elmúlt időszakban.

Íme 7 olyan intézkedés, amely nem éppen a magyar emberek érdekében született: