Szubjektív Top 25-ös lemezlista a 2018-as hazai rock/metal megjelenésekből

Az önfeledt szórakoztatástól az elgondolkodtató darabokig.

BORDÓ SÁRKÁNY RÉGIZENE REND – A Lány és a Sárkány
BULLDÓZER – Időn és álmokon túl
DALRIADA – Nyárutó
DYSTOPIA – Building Bridges
GÉPMADÁR – Gépmadár
INVADER – Változás
KALAPÁCS – Örökfekete
LORD – Számítunk Rátok!!! 45 Jubileumi Aréna koncert
NOMAD – Új remény
OI-KOR – Az utolsó napon
OMEGA DIATRIBE - Trinity
OSSIAN (tribute) – Egyek vagyunk
P.MOBIL– Veletek
PALMETTA – Kavalkád
SANTA MUERTE – Az első
SAQQARA – Első csapás
STONEDIRT – Backlash-Zone
STULAROCK – Őserő
THE BUTCHERS – Train to Freedom (2018-as újrakiadás)
TRANSYLVANIUM – Végtelen utakon
VESZTEGZÁR – Kárhozat
ZÁRTOSZTÁLY – Őrült érzés
ZISKÓ OLIVÉR – A csodaszarvas
ZORALL – Presszó metál
ZORD – Peripheria

Lássuk részletesebben is albumokat. Először azokról egy pár mondat, amelyek az elmúlt év során már be lettek mutatva itt a portálon.

 Bordó Sárkány Régizene Rend – A Lány és a Sárkány
Szégyen, nem szégyen, én csak ezzel a harmadik lemezzel kapcsolódtam be a csapat történetébe, de azonnal levettek a lábamról. Magyar és európai középkori zene, és az ezt a korszakot – hangulatban és stílusjegyeiben sikeresen – megidéző önkifejező saját szerzemények (szám szerint négy ezen a korongon), valamint népzenei feldolgozások a repertoárban. Izgalmas időutazás!
Bővebben itt.

 Dalriada – Nyárutó
A nemzetközi színtéren is egyre nagyobb ismertségre szert tevő, valamint komoly elismeréseket (70.000 Tons of Metal, japán miniturné, külföldi fesztiválfelkérések, Wacken, Európa-turné) bezsebelő soproni folk metal csapat legújabb stúdiólemeze. Minden részletében kidolgozott és kiválóan meg is szólaló, népzenei elemekkel tarkított, heavy/power metal alapú – az egyikben egy vendégénekest- és gitárost is csatasorba állító – nótacsokor. Epikusság és szilaj vadság!
Bővebben itt.
 
 Dystopia – Building Bridges
Az önmegismerés viharos folyamatával, az emberi jellemfejlődés útjával foglalkozó, zeneileg is összefüggő egységet alkotó (tehát akár konceptalbumnak is tekinthető) anyag Szegedről, modern, dallamos metal stílusban elővezetve, briliáns megszólalással. Az intelligens mondanivaló és precízen kidolgozott zenei megfogalmazás elegye kilenc tételben, 37 perces játékidőt felölelve. Húzós „történet”, érett, és minden nehézség nélkül befogadható muzsika!
Bővebben itt.

 Gépmadár – Gépmadár
Szinte a „semmiből” érkező, kb. csak másfél éve létező fővárosi csapat bemutatkozó, cím nélküli albuma. Blues-os elemekkel is megtűzdelt dallamos hard rock, és az ikergitáros heavy metal ötvözete, lendületesen zakatoló 10 tételben, alaposan megfontolva és összerakva - a kerekre írt szövegekben: melankolikus belső vívódás, erkölcs, szex, szerelem, pusztítás, rock és szabadság. Bíztató első kanyar!
Bővebben itt.
 
 Invader – Változás
A februárban megjelent Egyszer élsz! nagylemezt követően (biztos nem csak nekem meglepetést okozva) már ősszel befutó, négy vadiúj nótát tartalmazó EP. A friss dalcsokor a bandától megszokott nagyívű énekdallamokkal felvértezett, ikergitáros, klasszikus heavy/power metal jegyében született, viszont, ahogy – az egyelőre még csak digitális formában elérhető – anyag címe is jelzi, picit melodikusabb felfogásban. Rokonszenves változás!
Bővebben itt.

 Kalapács – Örökfekete
A Kalapács József vezette – már több mint másfél évtizede változatban felállásban működő – metalbanda tizedik stúdióalbuma, ami időközben aranylemezzé nemesedett. Karcos szegecsként a megszokottnál picit morózusabb, komorabb a megszólalás, szikárabbak a témák, a dalok szövegeinek zöme pedig egy nagyon őszinte kitárulkozás a zenekar névadójának az elmúlt időszakban megélt állapotáról. Mindezek ellenére (vagy éppen ezért) mégis igen szerethető (örök)feketeség!
Bővebben itt.

 Oi-Kor – Az utolsó napon
A nemzeti oldal öregjeinek legújabb – a zenekar 35. születésnapjához belőtt – stúdióalbuma, amely öt év lemezmentes csend után érkezett. Csukott szemmel és füllel, bárminemű előzetes ismerete nélkül is csont nélkül a listába tettem volna a CD-t, és természetesen nem is kellett csalódnom. Furfangos technikai megoldásokban sem szűkölködő karakteres dalok, intelligensen megfogalmazott, de néhol igen odab.szó szövegek, magabiztos hangszerkezelés, remek megszólalás. Csak az Oi-Kor!
Bővebben itt.

 Ossian (tribute) – Egyek vagyunk
Több hónapos titkos szervezkedés és munka után megszületett, és az Ossian tripla jubileumához időzítve kijött (18+1 tételes) válogatásalbum, ami a hazai rock/metal színtér zenekarainak (plusz egy külföldi vendégbanda) összefogását és a szülinapos csapat iránti tiszteletadást prezentálja. Ötletes kezdeményezés, szimpatikus gesztus, nem várt, érdekes megoldásokat is tartalmazó megvalósítás. Arccal a Reményhozó felé!
Bővebben itt.

 P.Mobil – Veletek
Az idén aranylakodalmát ülő, azaz 50. születésnapját ünneplő zenekar tavaly nyáron napvilágot látott – mind a játékidőt, mind a tartalmat illetően – kuriózum kiadványa. A korong egy IA feldolgozás, a Nélküled rockosított verzióját, Sík Sándor Az andocsi Máriához című versének megzenésítését, valamint az élőben rögzített Fellegajtó nyitogató népdal – Kézdy Luca hegedűjátékával színesített – akusztikus változatát tartalmazza, mindegyiket száz százalékosan „mobilosítva”. Egyszerre meglepő és tökéletes!
Bővebben itt.

 Saqqara – Első csapás
Egy szimpatikus (és sikeres) kezdeményezés továbbgondolásaként megalakult friss formáció bemutatkozó anyaga, Szaládi ’Carlo’ Károly énekes köré felállva. A muzsika sampleres modern metal és tradicionális fémzene izgalmas elegye, a dalok szövegvilága viszont – az egzotikus név ellenére – nem kimondottan mitológiai és misztikus témákból merít, hanem aktuális dolgokra reflektáló gondolatok, valamint személyes érzések közvetítése is. Jöhet a második csapás!
Bővebben itt.

 Stonedirt – Backlash-Zone
A hazai underground metal színtér egyik legkiemelkedőbb, leghitelesebb, és legvagányabb bandájának harmadik, kilenc számos albuma. A dalokat rendkívül izmos és agyafúrt gitártémák, átgondoltan felépített bitang szólók, és változatos, de fogós énektémák jellemzik, amelyek mindegyike a groove-os/thrashes megszólalás jegyében zúzza le a hallgatóságot. Plusz élvezeti érték az ötletes és látványos képregény-jellegű kiadvány dizájn. Nagybetűs Metal a joygrind szellemében!
Bővebben itt.
 
 Stula Rock – Őserő
A névadó Molnár Péter ’Stula’ (ex-Mobilmánia, jelenleg még Crazy Granat, Vegas Mafia, Vazul Vére) mellé felsorakozott csapat bemutatkozó, tíz dalos albuma. Zeneileg a fő vezérvonal a tradicionális hard rock, amibe néha fémes (metalos) elemek, és egy csipetnyi bluesos íz is került - igényesen meghangszerelt, fogós nóták képében gördült ki a zenekar alkotóműhelyéből, amelyekhez a mindennapokat megéneklő, okosan és ötletesen megfogalmazott szövegek társulnak. Meggyőző debütálás lemezen is!
Bővebben itt.

 Transylvanium – Végtelen utakon
Egy névváltoztatást követően megjelent – fülbarát muzsikát, és szimpatikus szövegvilágot felmutató – első album Székelyudvarhelyről. Tíz saját nóta klasszikus hard rock stílusban, melyhez egyedi ízlés- és hangzásvilág is társul. Mindezek átgondolt hangszerelésben – barátságos gitárszólókkal, több esetben vastag vokálokkal is alaposan megerősítve – tálalva. Várom a folytatást!
Bővebben itt.

 Vesztegzár – Kárhozat
A komáromi thrasherek kilenc új számot tartalmazó harmadik nagylemeze, melyre – az előző kiadványhoz hasonlóan – angol nyelven is felkerült az anyag, tehát ismét „kétoldalas” a CD. A csapat eddigi legjobban megszólaló albumán az energiától duzzadó, érett thrash témák mellett – egyre jobban feszegetve a stílus határait – néhol HC-s/crossoveres megoldások (énekdallamok), de még minimális heavy-s elemek is felütik a fejüket. Minőségi, érett munka!
Bővebben itt.

 Zártosztály – Őrült érzés
Egy masszív és exkluzív kiállású pakkban (dupla CD plusz DVD) megjelent koncertanyag, amelyen a hetvenes és nyolcvanas évek Edda zenészei adják elő a bakancsos és a ’85-’87-es felállás közismert számait. A felvételt 2017. július 15-én a Barba Negra Track nagyszínpadán rögzítettek, a korongokon a teljes elhangzott program – 22 dal és egy dobszóló – megtalálható. Hiteles, hibátlan és hangulatos múltidézés!
Bővebben itt.

 Zorall – Presszó metál
Lehet, egyeseknek meglepő itt viszontlátni ezt az albumot, de egyrészt (már sokadszorra leírva) ez egy teljesen szubjektív lista, másrészt a Presszó metál a banda eddigi legmetalosabb anyaga, harmadrészt pedig, jólesik néha egy kis kikapcsolódás, önfeledt szórakozás az egész éves befeszülés mellett, ez a matéria pedig kiváló ehhez. A CD-n nyolc külföldi (egy kivétellel) rock/metal sláger és hazai örökzöld nóta vagány és igen kreatív, jó érzékkel megválasztott és szenzációsan kivitelezett házasítása, plusz két, jól sikerült saját szerzemény hallható. Rég örültem ennyire Zorall lemeznek!
Bővebben itt.

Alább azok a kiadványok jönnek, amelyekkel kapcsolatban a következő hetekben, hónapokban tervezek cikkmegjelenést.

 Bulldózer – Időn és álmokon túl
A Demeter György (ex-XL Sisters, ex-Not for Sale) énekes fémjelezte, idén már negyedszázados jubileumát ünneplő zenekar harmadik – kilenc évvel az előző album után érkező, és egy teljesen megújult felállásban elkészített – nagylemeze. Tíz új dal bő negyven percben a minőségi klasszikus rockot/AOR-t, tehát a megadallamos, igényesen meghangszerelt, slágeres rockzenét kedvelők számára (kissé régi sulis, de ide tökéletesen illő megszólalással, néha megoldásokkal), egy zseniális és jellegzetes hangú frontemberrel az élen. Pozitív hangulatot generáló, kellemes hallgatnivaló!

 Nomad – Új remény
Miért ne legyek őszinte? Számomra a Nomad neve garancia arra, hogy őket is látatlanban feljegyezzem a listára. Meg is tettem, és náluk sem kellett csalatkoznom, ugyanis újabb gyöngyszemet fűztek fel diszkográfiájuk damiljára ezzel a tíz számos albummal. (Az Ákos feldolgozás felett szemet hunyok.) Intelligens hard rock/metal – megbabonázó, jellegzetes riffek és szólók, egészséges és kreatív ritmusmunka, valamint, a szó legnemesebb értelmében tiszta szövegek, illetve, egyre csak fejlődő és kinyíló ének. Egy újabb szint, egy újabb hibátlan mű! (Szorosan ideillik: a fizikai formátumban is megjelent, dupla CD-n kiadott Vissza a végál.om..ra - Live at Rockház című koncertanyag is messze menően etalon, de nem akartam egy bandától két albumot szerepeltetni.)

 Palmetta – Kavalkád
Már a színtéren való megjelenése óta unikum a békési formáció, hiszen hazánk egyetlen hagyományőrző népi rock zenekaráról beszélünk, és akik nálam eddig egyetlen kiadványukkal sem lőttek mellé. 2018-ban tizedik születésnapjukat ünnepelték, és egy új koncepció részeként a – népes vendégsereget is felvonultató – jubileumi nagylemez is megjelent, aminek tartalma mind tematikájában, mind zenei stílusában valóban egy kavalkád. A nyolc új nóta mellett négy, már ismert daluk áthangszerelt verzióját rögzítették, plusz egy népzenei tételt, mindezeket három rövid átkötő fűzi össze. Tovább az úton!

 Santa Muerte – Az első
A kissé morbid/elrettentő név ne vegye el senki kedvét az albummal való ismerkedéstől (ha még nem tette volna meg), mert igen hamar megkedvelhető szerzeményekkel van tele, szám szerint tizenhárommal. Öndefinícióban trip ’n roll a stílus, amit én egy izgalmas koncepció keretén belül megírt – karakán énekhanggal, egyedi gitártémákkal előadott, és színes hangszerelésben felcsendülő – dirtys/pszichedelikus nóták gyűjteményének jellemeznék. (És itt is van egy Ákos feldolgozás…) Két kiemelendő érdekesség: egy nagyon jól eltalált emlékdal Lemmy tiszteletére, valamint az angyali hangú énekesnő, Dudás Ivett vendégszereplése. Változatos, néhol elszállós élmény!

 The Butchers – Train to Freedom (2018-as újrakiadás)
Műfaját tekintve icipicit kakukktojásnak tűnhet a listában a somorjai (modern) blues rock kvartett anyaga, de nincs mit tenni, nálam nagyon betalált az első nagylemezük módosított újrakiadása. A dalok új mixet és maszteringet kaptak, valamint az első öt számhoz újrajátszották az énekeket és a húros hangszereket. Illetve, nem a teljes anyag szerepel itt, hiszen három nótát is levettek az akkoriakból, bónuszként viszont két másik félakusztikus verziója is felkerült a korongra, sőt még a borító is megváltozott. Profi, dinamikus, lélegző produkció!

 Zord – Peripheria
A hazai underground metal színtéren lassan már két évtizede tevékenykedő miskolci brigád egy hosszabb pauza (öt év után) megjelent új nagylemeze, ami harmadik a sorban. Tíz szigorú, feszesen előadott – technikai villantásokkal sem spóroló – földbe döngölő, súlyos oldschool thrash nóta, markáns, karcos énekkel, komoly (sok esetben továbbgondolásra is érdemes) témákat felvető szövegekkel. Több mint korrekt a ritkasággyártóktól!

 
 

Végül, az a három hangzóanyag, amelyekről még nem esett szó.

 Lord – Számítunk Rátok!!! 45 Jubileumi Aréna koncert
A hazai rock színtér egyik legidősebb formációjának a 2017. február 11-én megrendezett 45. születésnapi Arénás nagykoncertjét teljes egészében, vágatlanul megörökítő (39 tételes) – tripla korongos limitált boxban, külön DVD-n, és dupla CD-n is napvilágot látott – kiadványa. A közel három órás program bármikor elővehető és újraélhető verziója hangban és képben, a fantasztikus estéhez méltó megjelenési formában. Aki ott volt, annak azért, aki nem, annak pedig még inkább kötelező!

 Omega Diatribe – Trinity
A harmadik nagylemez az extrém groove metal/djent vonal hazai királyaitól, megváltozott tagsággal, és a lényeg, új frontemberrel. Valószínű ezek eredménye a korongon hallható eléggé módosult zene is, hiszen azonnal észrevehető, hogy a brutál lehangolt gitárhangzással, szikár megszólalással, és a még mindig jócskán tömény dalszerkezettel bíró szerzeményekben jóval „közérthetőbbé” vált az ének, sőt egyes gitártémáknak, és az effektes/sampleres betéteknek köszönhetően minimális dallamok is befurakodtak a nótákba. Hamar behúz, és ilyen is kell a léleknek!

 Ziskó Olivér – A csodaszarvas
Az egyik hazai „földalatti” kiadó privát ajánlására megvásárolt CD, ami aztán úgy beütött, hogy csak néztem ki a fejemből. A dobos-tűzzsonglőr Ziskó úr már több mint 25 éve aktív tagja mind az underground, mind a mainstream színtérnek, session és stúdió zenész. Ez a – 9+2 tételes, kizárólag instrumentális anyagot rejtő – lemez majdnem teljes egészében az ő alkotása, hiszen az összes dalt ő jegyzi, és a dobok mellett egyéb ütőhangszereken és billentyűs hangszereken is játszik a felvételeken. Négy számban hallható csak vendég: Marius Pop gitáros. A muzsika pedig a modern jazz, a világzene, a progresszív rock és darkwave bámulatosan megkomponált ötvözete. Varázslat - messze nem csak dobosoknak!